Bułki mleczne

Pyszne, bardzo puszyste bułki pszenne z mlekiem w proszku i masłem - idealne na śniadanko :)



Składniki:
Zaczyn:
30 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki ciepłej wody
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej T 450
0,5 szklanki pełnotłustego, gładkiego mleka w proszku 
1,5 płaskiej łyżeczki soli
50 g. masła, rozpuszczonego
trochę ponad 1 szklankę dość ciepłej wody
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże mieszam z cukrem, łyżką maku i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce na 20 minut. Do dużej miski wsypuję mąkę, sól i mleko w proszku. Robię wgłębienie pośrodku i przekładam do niego wyrośnięty zaczyn. Dolewam pół szklanki wody i mieszam ciasto łyżką, stopniowo dolewając wodę do momentu, aż wszystko się połączy. Ciasto ma być dość luźne.Dolewam masło i wyrabiam przez chwilę ciasto dłonią, by było jednolite i gładkie. Przykrywam miskę, odstawiam w ciepłe miejsce na 40-50 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte przekładam na podsypaną mąką stolnicę i krótko wyrabiam, a następnie dzielę na 8 części. Z każdego kawałka formuję podłużne, wrzecionowate bułki. Układam je na blasze wyłożonej papierem (można zrobić wzorek przez środek), odstawiam na 15 minut do napuszenia. Smaruję bułki mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni c. (góra-dół, bez termoobiegu) na 30-35 minut.





2 komentarze:

  1. mam pytanko czy te bułeczki są bez jajek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bez jajek. To bardziej pieczywo, niż bułki deserowe.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger