Ziemniaki duszone z cebulą i wędzonym boczkiem

Takie posiłki niezwykle lubimy, choć to tak naprawdę tylko ziemniaki, cebula i trochę boczku. Przygotowałam je dziś troszkę inaczej niż zwykle, i wyszły wyjątkowo pyszne. 



Składniki
1 kg młodych, równych ziemniaków
150 g. boczku wędzonego w plastrach
2 cebule
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
posiekany koperek i pietruszka
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myję szczoteczką lub obieram, przekrajam wzdłuż na pół. Przekładam je na głęboką patelnię, zalewam wodą, solę i pod przykryciem gotuję 20 minut. Następnie odlewam wodę, i dokładam posiekany drobno boczek. Mieszam, przykrywam, smażę mieszając aż boczek się lekko zarumieni i przysmaży. Wtedy dorzucam posiekaną cebulę, znowu przykrywam, zmniejszam ogień i duszę 10-15 minut. Na koniec dodaję posiekane zioła, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z maślanką lub zsiadłym mlekiem. 

                           


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie dania, powiem ci kochana że tak raz w tygodniu jemy takie ziemniaczki, obowiązkowo ze szklanką maślanki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie skorzystam z tego przepisu

      Usuń
  2. proste , a jakie pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger