Sos ze smażonych pomidorów i śliwek

Bardzo dobry sos z pomidorów, o wyrazistym smaku. Może być używany jako ketchup, sos do mięs czy zwyczajnie - baza do pomidorowej zimą :) Oprócz soczystych pomidorów i słodkich śliwek dodałam do niego sporo anyżu, smaku dodaje też ziele angielskie. Polecam, spróbujcie mojej wersji.



Proporcje:
1 kg pomidorów malinowych
3/4 kg śliwek typu węgierka
2 średniej wielkości cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki nasion anyżu
ok. 1 łyżki soli
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dokładnie myję pomidory i śliwki, obieram cebulę. Cebulę kroję bardzo drobno, wrzucam na patelnię z olejem i smażę do zeszklenia. Następnie dorzucam bardzo drobno posiekane śliwki, przykrywam patelnię i smażę na średnim ogniu ok. 5 minut - śliwki powinny się lekko rozpaść. Dorzucam pokrojone drobno pomidory (wcześniej usuwam nasiona), ziele angielskie, anyż i trochę soli. Duszę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, ok. 20 minut, a potem odkrywam pokrywkę i duszę kolejne 20 minut, odparowując płyn. Gdy sos się zagęści, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec przecieram sos przez sito, przetarty jeszcze chwilę podgrzewam i przelewam do słoików. Jeśli sos nie będzie używany w ciągu kilku dni, pasteryzuję słoiki ok. 10 minut.


                           


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger