Sos musztardowo - ziołowy (do sałatek)

Naprawdę nie warto kupować gotowych sosów z torebek, jakkolwiek smaczne się wydają; w nich niestety znajdziemy sporo chemii. Przygotowanie sosu do sałatki jest proste, a zajmuje jedynie chwilkę. Zapewniam też, że Wasz sos będzie o wiele lepszy niż ten ze sklepu :)



Składniki:
1/5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy ziołowej 
2 ząbki czosnku
po pół płaskiej łyżeczki: drobnej soli i ciemnego cukru
mielony czarny pieprz do smaku
pół łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
Dodatkowo:
niewielki, szczelnie zakręcany słoik
Przygotowanie:
Do słoika wlewam wodę, dodaję sól cukier, pieprz i musztardę. Zakręcam go mocno, po czym potrząsam przez kilkanaście sekund - w tym czasie powinny rozpuścić się sól i cukier. Wtedy dolewam oliwę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Ponownie zakręcam i potrząsam aż składniki się połączą. Używam do sałatek i surówek.



8 komentarzy:

  1. pyszny. robie dokladnie taki sam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobnie tylko zamiast cukru dodaję miód i czasami sok z cytryny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda, można użyć różnych składników i zmieniać smak sosu. Pyszna rzecz :)

      Usuń
  3. Ja dodaję sok z cytryny albo ocet balsamiczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak i ja czasami :) Serdecznie pozdrawiam!

      Usuń
  4. bardzo lubię taki sosik, pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. www.kuchniabellissima.wordpress.com
    Lubie domowe sosy :) w szczególności musztardowe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger