Smażone ziemniaki (do zsiadłego mleka)

Taki obiad mogłabym jeść co drugi dzień, z poczuciem pełnego zadowolenia :) Ziemniaki podduszone z cebulką i słodką marchewką, doprawione ziołami, podane ze zsiadłym mlekiem czy maślanką, to doskonała propozycja na upalne dni.



Składniki:
5 młodych, podłużnych ziemniaków
1 młoda marchew
1 duża cebula
0,5 łyżeczki suszonego majeranku
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
koperek
Przygotowanie
Obraną cebulę kroję w plastry, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko solę i pod przykryciem smażę 3-4 minuty (powinna lekko się zarumienić). Ziemniaki i marchew dokładnie myję, a potem ścinam cienkie plastry obieraczką do warzyw. Dokładam na patelnię, dodaję majeranek, pieprz i sól. Przykrywam, zmniejszam ogień i smażę razem do miękkości ziemniaków, mieszając co jakiś czas. Na koniec oprószam koperkiem.



2 komentarze:

  1. Zgadza się - najlepszy obiad latem ;) w zestawie z maślanką pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z dodatkiem marchewki jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger