Sernik waniliowy z masą czekoladową na herbatnikach

Odkąd pamiętam lubiłam ciasta z czekoladą, z masami (tylko oby nie był tłuste -  maślanych kremów, takich jakie kiedyś zawsze były w tortach, nigdy nie lubiłam). W domu Rodzice stawiali raczej na klasykę - były pyszne ciasta drożdżowe, rewelacyjne keksy, mazurki i ciastka ze skwarek z maszynki. Dopiero gdy sama zabrałam się za pieczenie zaczęłam kombinować i ściągać od koleżanek przepisy na ciasta bardziej wymyślne, przekładane i warstwowe. Do dziś pozostała mi słabość do takich pyszności, choć przyznać muszę że coraz bardziej doceniam też w ciastach prostotę.
Mój sernik to bardzo deserowe ciasto - herbatnikowy spód, kremowa warstwa sera i na koniec dość gruba, aksamitna warstwa masy czekoladowej. Schłodzony smakuje wyśmienicie.




Składniki (tortownica 18 cm):
Spód:
150 g. herbatników typu petitki
130 g. masa, rozpuszczonego
1 łyżeczka esencji kawowej (lub kilka kropli olejku zapachowego, np. migdałowego)
Masa serowa:
2 żółtka
1 jajko
0,5 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 budyń waniliowy z cukrem (w proszku, opakowanie 60 g)
100 ml. śmietanki 30%, schłodzonej
500 g. niesłodzonego sera z wiaderka, użyłam President
Masa czekoladowa:
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
60 g. masła
1 łyżka kakao
mleko w proszku - ok. 3/4 do 1 szklanki
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka pszenna do oprószenia formy
Przygotowanie:
Spód: herbatniki kruszę jak najdrobniej (lub miksuję na piasek). Dolewam ciepłe, rozpuszczone masło i esencję kawową, mieszam dokładnie by powstała gęsta, wilgotna masa. Tortownicę smaruję masłem, dno wykładam papierem (gdy jest ono natłuszczone, wycięty z papieru okrąg nie będzie się przesuwał), papier również natłuszczam. Całość oprószam mąką. Wykładam i lekko ubijam masę z herbatników. 
Masa serowa: żółtka i jajko ucieram mikserem z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, potem dodaję budyń w proszku i ucieram jeszcze chwilę. Dolewam śmietankę, miksuję na najwyższych obrotach. Na koniec, miksując na wolnych obrotach, dodaję po łyżce serek. Przygotowaną masę wykładam na spód z herbatników, wyrównuję i wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na 55 minut. Po upieczeniu sernik odstawiam do wystygnięcia.
Masa czekoladowa: w rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło z mlekiem, cukrem i kakao. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmuję rondelek z ognia i stopniowo, energicznie ucierając, dodaję mleko w proszku. Ostatecznie masa powinna być gęsta i elastyczna. Wykładam ją (ciepłą) na sernik, wyrównuję i odstawiam do zastygnięcia.


                           


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger