Sernik waniliowy z masą czekoladową na herbatnikach

Odkąd pamiętam lubiłam ciasta z czekoladą, z masami (tylko oby nie był tłuste -  maślanych kremów, takich jakie kiedyś zawsze były w tortach, nigdy nie lubiłam). W domu Rodzice stawiali raczej na klasykę - były pyszne ciasta drożdżowe, rewelacyjne keksy, mazurki i ciastka ze skwarek z maszynki. Dopiero gdy sama zabrałam się za pieczenie zaczęłam kombinować i ściągać od koleżanek przepisy na ciasta bardziej wymyślne, przekładane i warstwowe. Do dziś pozostała mi słabość do takich pyszności, choć przyznać muszę że coraz bardziej doceniam też w ciastach prostotę.
Mój sernik to bardzo deserowe ciasto - herbatnikowy spód, kremowa warstwa sera i na koniec dość gruba, aksamitna warstwa masy czekoladowej. Schłodzony smakuje wyśmienicie.




Składniki (tortownica 18 cm):
Spód:
150 g. herbatników typu petitki
130 g. masa, rozpuszczonego
1 łyżeczka esencji kawowej (lub kilka kropli olejku zapachowego, np. migdałowego)
Masa serowa:
2 żółtka
1 jajko
0,5 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 budyń waniliowy z cukrem (w proszku, opakowanie 60 g)
100 ml. śmietanki 30%, schłodzonej
500 g. niesłodzonego sera z wiaderka, użyłam President
Masa czekoladowa:
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
60 g. masła
1 łyżka kakao
mleko w proszku - ok. 3/4 do 1 szklanki
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka pszenna do oprószenia formy
Przygotowanie:
Spód: herbatniki kruszę jak najdrobniej (lub miksuję na piasek). Dolewam ciepłe, rozpuszczone masło i esencję kawową, mieszam dokładnie by powstała gęsta, wilgotna masa. Tortownicę smaruję masłem, dno wykładam papierem (gdy jest ono natłuszczone, wycięty z papieru okrąg nie będzie się przesuwał), papier również natłuszczam. Całość oprószam mąką. Wykładam i lekko ubijam masę z herbatników. 
Masa serowa: żółtka i jajko ucieram mikserem z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, potem dodaję budyń w proszku i ucieram jeszcze chwilę. Dolewam śmietankę, miksuję na najwyższych obrotach. Na koniec, miksując na wolnych obrotach, dodaję po łyżce serek. Przygotowaną masę wykładam na spód z herbatników, wyrównuję i wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na 55 minut. Po upieczeniu sernik odstawiam do wystygnięcia.
Masa czekoladowa: w rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło z mlekiem, cukrem i kakao. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmuję rondelek z ognia i stopniowo, energicznie ucierając, dodaję mleko w proszku. Ostatecznie masa powinna być gęsta i elastyczna. Wykładam ją (ciepłą) na sernik, wyrównuję i odstawiam do zastygnięcia.


                           


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger