Sernik waniliowy z masą czekoladową na herbatnikach

Odkąd pamiętam lubiłam ciasta z czekoladą, z masami (tylko oby nie był tłuste -  maślanych kremów, takich jakie kiedyś zawsze były w tortach, nigdy nie lubiłam). W domu Rodzice stawiali raczej na klasykę - były pyszne ciasta drożdżowe, rewelacyjne keksy, mazurki i ciastka ze skwarek z maszynki. Dopiero gdy sama zabrałam się za pieczenie zaczęłam kombinować i ściągać od koleżanek przepisy na ciasta bardziej wymyślne, przekładane i warstwowe. Do dziś pozostała mi słabość do takich pyszności, choć przyznać muszę że coraz bardziej doceniam też w ciastach prostotę.
Mój sernik to bardzo deserowe ciasto - herbatnikowy spód, kremowa warstwa sera i na koniec dość gruba, aksamitna warstwa masy czekoladowej. Schłodzony smakuje wyśmienicie.




Składniki (tortownica 18 cm):
Spód:
150 g. herbatników typu petitki
130 g. masa, rozpuszczonego
1 łyżeczka esencji kawowej (lub kilka kropli olejku zapachowego, np. migdałowego)
Masa serowa:
2 żółtka
1 jajko
0,5 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 budyń waniliowy z cukrem (w proszku, opakowanie 60 g)
100 ml. śmietanki 30%, schłodzonej
500 g. niesłodzonego sera z wiaderka, użyłam President
Masa czekoladowa:
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
60 g. masła
1 łyżka kakao
mleko w proszku - ok. 3/4 do 1 szklanki
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka pszenna do oprószenia formy
Przygotowanie:
Spód: herbatniki kruszę jak najdrobniej (lub miksuję na piasek). Dolewam ciepłe, rozpuszczone masło i esencję kawową, mieszam dokładnie by powstała gęsta, wilgotna masa. Tortownicę smaruję masłem, dno wykładam papierem (gdy jest ono natłuszczone, wycięty z papieru okrąg nie będzie się przesuwał), papier również natłuszczam. Całość oprószam mąką. Wykładam i lekko ubijam masę z herbatników. 
Masa serowa: żółtka i jajko ucieram mikserem z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, potem dodaję budyń w proszku i ucieram jeszcze chwilę. Dolewam śmietankę, miksuję na najwyższych obrotach. Na koniec, miksując na wolnych obrotach, dodaję po łyżce serek. Przygotowaną masę wykładam na spód z herbatników, wyrównuję i wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na 55 minut. Po upieczeniu sernik odstawiam do wystygnięcia.
Masa czekoladowa: w rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło z mlekiem, cukrem i kakao. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmuję rondelek z ognia i stopniowo, energicznie ucierając, dodaję mleko w proszku. Ostatecznie masa powinna być gęsta i elastyczna. Wykładam ją (ciepłą) na sernik, wyrównuję i odstawiam do zastygnięcia.


                           


6 komentarzy:

  1. Cudowne, poproszę duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! Do masy czekoladowej musi być mleko w proszku czy normalne 2%? Jeśli tak to proporcja ta sama?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musi być mleko w proszku, bo to ono zagęszcza masę.

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger