Schabowe w śmietanowym sosie z czerwoną porzeczką i sherry

Wczoraj postanowiłam, że od świtu dziarsko zabieram się za porządki na działce. Wstałam, wypiłam kawę i już o 7 rano karmiłam pierwszego działkowego kota :) Te chyba czatują na wchodzących, bo pojawiają się znikąd, prawie natychmiast. Planowałam 2, no maksymalnie 3 godziny pracy. Mąż zasilił szeregi ludu pracującego ok. 9, i nagle zorientowałam się że jest 11:30! Matko jedyna, ale pracuś dziś ze mnie :-) A obiad powstał całkiem przypadkiem, tylko dlatego że byłam na działce i przyniosłam świeżo zerwane czerwone porzeczki. Lubię owoce w połączeniu z mięsem, jednak nie próbowałam jeszcze łączyć z nim porzeczek. Ale te tak jakoś ładnie wpasowały się w sos, że byłam pewna, że całość będzie smaczna. I była :) Bardzo smakował nam dzisiejszy obiad, więc polecam taką wersję schabu i Wam :)


Składniki:
po grubym plastrze schabu na porcję
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżeczka suszonego lubczyku
ok. 1 łyżeczki posiekanego koperku
duża szczypta posiekanego, świeżego rozmarynu
5 łyżek sherry
5 łyżek czerwonej porzeczki 
pół szklanki śmietanki 18 lub 30%
duża szczypta ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka mąki pszennej (do oprószenia mięsa)
Przygotowanie:
Plastry mięsa lekko rozbijam tłuczkiem, oprószam solą i mąką, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem i smażę krótko z obu stron, by się lekko zarumieniły. Wtedy dokładam na patelnię drobno pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek, przykrywam i smażę kilka minut. Następnie dolewam sherry i dokładam masło, dodaję paprykę i lubczyk. Pod przykryciem duszę na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dorzucam porzeczki i razem duszę kolejne kilka minut. Na koniec wlewam śmietankę, dodaję rozmaryn, podgrzewam chwilę, dodaję posiekany koperek, doprawiam sos do smaku.



                         

                         




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger