Schabowe w śmietanowym sosie z czerwoną porzeczką i sherry

Wczoraj postanowiłam, że od świtu dziarsko zabieram się za porządki na działce. Wstałam, wypiłam kawę i już o 7 rano karmiłam pierwszego działkowego kota :) Te chyba czatują na wchodzących, bo pojawiają się znikąd, prawie natychmiast. Planowałam 2, no maksymalnie 3 godziny pracy. Mąż zasilił szeregi ludu pracującego ok. 9, i nagle zorientowałam się że jest 11:30! Matko jedyna, ale pracuś dziś ze mnie :-) A obiad powstał całkiem przypadkiem, tylko dlatego że byłam na działce i przyniosłam świeżo zerwane czerwone porzeczki. Lubię owoce w połączeniu z mięsem, jednak nie próbowałam jeszcze łączyć z nim porzeczek. Ale te tak jakoś ładnie wpasowały się w sos, że byłam pewna, że całość będzie smaczna. I była :) Bardzo smakował nam dzisiejszy obiad, więc polecam taką wersję schabu i Wam :)


Składniki:
po grubym plastrze schabu na porcję
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżeczka suszonego lubczyku
ok. 1 łyżeczki posiekanego koperku
duża szczypta posiekanego, świeżego rozmarynu
5 łyżek sherry
5 łyżek czerwonej porzeczki 
pół szklanki śmietanki 18 lub 30%
duża szczypta ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka mąki pszennej (do oprószenia mięsa)
Przygotowanie:
Plastry mięsa lekko rozbijam tłuczkiem, oprószam solą i mąką, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem i smażę krótko z obu stron, by się lekko zarumieniły. Wtedy dokładam na patelnię drobno pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek, przykrywam i smażę kilka minut. Następnie dolewam sherry i dokładam masło, dodaję paprykę i lubczyk. Pod przykryciem duszę na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dorzucam porzeczki i razem duszę kolejne kilka minut. Na koniec wlewam śmietankę, dodaję rozmaryn, podgrzewam chwilę, dodaję posiekany koperek, doprawiam sos do smaku.



                         

                         




1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger