Sałatka z czerwonej papryki z oliwkami

Sałatka na ciepło to świetna przekąska, albo nawet lekki obiad. Lekko podduszone, ale w dalszym ciągu jędrne warzywa ze słodko-kwaśnym sosem, i pyszne zielone oliwki - wszystko to smakuje rewelacyjnie.



Składniki:
3 czerwone papryki
1 duża cebula
10 zielonych oliwek
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
szczypta cukru
sos:
0,5 łyżeczki cukru
duża szczypta soli
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
3 łyżki wody
3 łyżki oliwy lub oleju
Przygotowanie:
Zaczynam od sosu: w wodzie rozpuszczam sól i cukier, potem dodaję resztę składników i mieszam do połaczenia. Papryki dokładnie myję, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w duże kawałki. Podobnie kroję cebulę - wrzucam ją na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, oprószam szczyptą cukru i soli i smażę pod przykryciem 3 minuty, by zmiękła. Wtedy dorzucam paprykę, smażę ok. 10 minut. Papryka w tym czasie zmięknie, ale powinna pozostać jędrna. Doprawiam wszystko solą i pieprzem. Ciepłe warzywa wykładam do miski, dodaję posiekane w plasterki oliwki, polewam sosem i od razu podaję.


1 komentarz:

  1. Mniam, ale fajna sałatka. Takiej na ciepło jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger