Rzecz o omaście

Cieszę się, że moje dzieciństwo przypadło na czasy, kiedy nie słyszeliśmy o złym glutenie i złych kwasach tłuszczowych, kaloriach i chemii w jedzeniu - czyli wszystkim tym, co jest zmorą dzisiejszych gospodyń dbających o zdrowie bliskich. Jadło się smacznie, czasem było bardzo skromnie, ale zawsze smakowało. Pamiętacie ziemniaki z czerwonym barszczem?  Albo jeszcze lepiej: ze zsiadłym mlekiem, przyniesionym dwa dni wcześniej w kance, od Babci... Może z sentymentu w dalszym ciągu uwielbiam takie jedzenie. Nieodzowna do ziemniaczków była omasta - cudownie pachnące skwareczki przysmażone z cebulką. Nic dziwnego, że była tak pyszna, skoro Mama przygotowywała ją ze świeżutkiego wieprzowego boczku czy podgardla (dodam, że prosiak również był z dobrze znanego babcino-dziadkowego źródła, i że prosiakowi owemu podjadało się ziemniaki gotowane w parniku)
Jakie macie sposoby na tę wspaniałą rzecz - omastę, okrasę, tłuszczyk? 
U mnie musi być dobrej jakości boczek, obowiązkowo cebulka ... i jeszcze co najmniej dwa składniki ;)





Składniki:
100 g. dobrej jakości wędzonego boczku (surowego lub parzonego)
1-2 cebule
1-2 ząbki czosnku
duża szczypta słodkiej, mielonej papryki
suszony majeranek
Przygotowanie:
Boczek kroję drobniutko, podobnie obrane cebule. Przekładam boczek na patelnię i smażę, aż się wytopi i zarumieni, wtedy dorzucam pokrojoną cebulę. Przykrywam patelnię i smażę razem do zeszklenia cebuli, a potem dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i paprykę. Smażę jeszcze chwilę (uwaga, żeby nie przypalić czosnku i papryki, bo wszystko zrobi się gorzkie).






4 komentarze:

  1. Takie jedzonko naaajlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, domowe, swojskie - pewnie że najlepsze :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak... chciałabym jeszcze móc do nich wrócić. Może zwyczajnie dlatego, że byłam dzieckiem... Ech :)

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger