Rzecz o omaście

Cieszę się, że moje dzieciństwo przypadło na czasy, kiedy nie słyszeliśmy o złym glutenie i złych kwasach tłuszczowych, kaloriach i chemii w jedzeniu - czyli wszystkim tym, co jest zmorą dzisiejszych gospodyń dbających o zdrowie bliskich. Jadło się smacznie, czasem było bardzo skromnie, ale zawsze smakowało. Pamiętacie ziemniaki z czerwonym barszczem?  Albo jeszcze lepiej: ze zsiadłym mlekiem, przyniesionym dwa dni wcześniej w kance, od Babci... Może z sentymentu w dalszym ciągu uwielbiam takie jedzenie. Nieodzowna do ziemniaczków była omasta - cudownie pachnące skwareczki przysmażone z cebulką. Nic dziwnego, że była tak pyszna, skoro Mama przygotowywała ją ze świeżutkiego wieprzowego boczku czy podgardla (dodam, że prosiak również był z dobrze znanego babcino-dziadkowego źródła, i że prosiakowi owemu podjadało się ziemniaki gotowane w parniku)
Jakie macie sposoby na tę wspaniałą rzecz - omastę, okrasę, tłuszczyk? 
U mnie musi być dobrej jakości boczek, obowiązkowo cebulka ... i jeszcze co najmniej dwa składniki ;)





Składniki:
100 g. dobrej jakości wędzonego boczku (surowego lub parzonego)
1-2 cebule
1-2 ząbki czosnku
duża szczypta słodkiej, mielonej papryki
suszony majeranek
Przygotowanie:
Boczek kroję drobniutko, podobnie obrane cebule. Przekładam boczek na patelnię i smażę, aż się wytopi i zarumieni, wtedy dorzucam pokrojoną cebulę. Przykrywam patelnię i smażę razem do zeszklenia cebuli, a potem dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i paprykę. Smażę jeszcze chwilę (uwaga, żeby nie przypalić czosnku i papryki, bo wszystko zrobi się gorzkie).






4 komentarze:

  1. Takie jedzonko naaajlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, domowe, swojskie - pewnie że najlepsze :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak... chciałabym jeszcze móc do nich wrócić. Może zwyczajnie dlatego, że byłam dzieckiem... Ech :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger