Risotto z zieloną cukinią i miętą

Do przygotowania risotto warto użyć ryżu arborio, który ma okrągłe ziarna. To lekki, pyszny posiłek - u mnie z cukinią, bardzo delikatny w smaku - ten zresztą będzie zależał od tego, jak całość doprawicie, i ile dodacie parmezanu.



Składniki na 2-3 osoby:
1 szklanka ryżu arborio
2 niewielkie cukinie
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka masła klarowanego + 1 łyżka oliwy
trochę ponad 1 szklankę wody lub bulionu drobiowego
0,5 szklanki śmietanki 30%
kilka liści świeżej mięty
parmezan
Przygotowanie:
Ryż wsypuję na głęboką patelnię, zalewam wodą/bulionem, dodaję łyżkę masła i odrobinę soli, pod przykryciem gotuję na średnim ogniu ok. 10 minut. W tym czasie gdy ryż się gotuje na drugiej patelni rozgrzewam masło z oliwą, wrzucam posiekany czosnek i smażę 15 sekund. Następnie dodaję pokrojone w słupki cukinie (dokładnie umyte, bez obierania) i oprószam je solą. Przykrywam patelnię, smażę do momentu, aż cukinia się zeszkli. Po 10 minutach do ryżu wlewam śmietankę, doprawiam do wstępnie do smaku solą i już bez pokrywki gotuję 3-4 minuty. Przekładam podduszoną cukinię, dodaję posiekaną drobno miętę. Dodaję kilka łyżek startego parmezanu.

                              

                             

                              

                              




5 komentarzy:

  1. czy można dodać śmietanę o niższej zawartości tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietankę można nawet pominąć, zwłaszcza jeśli ryż zaleje się bulionem. Sprawdzi się też taka do sosów i zup.

      Usuń
  2. Witaj, od jakiegoś czasu tu zaglądam i każdy przepis na wagę złota, pysznie, domowo, za niewielkie pieniądze :)
    Dziś robię risotto zatem, miętka z parapetu się przyda jednak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miętka z parapetu to cudowna rzecz ;) W ogóle parapetowe - u mnie blatowe - ziele to skarbnica, czasem mam go tak dużo że miejsca na blacie brakuje :) Zapraszam jak najczęściej, u mnie się dużo gotuje, więc pewnie zawsze się jakiś nowy pomysł znajdzie :)

      Usuń
  3. Risotto zrobiłam, ale z mozzarelka (była w lodówce i czekała na ten dzień) i też pyszne, połączenie cukinii i świeżej miętki- cudo :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger