Risotto z zieloną cukinią i miętą

Do przygotowania risotto warto użyć ryżu arborio, który ma okrągłe ziarna. To lekki, pyszny posiłek - u mnie z cukinią, bardzo delikatny w smaku - ten zresztą będzie zależał od tego, jak całość doprawicie, i ile dodacie parmezanu.



Składniki na 2-3 osoby:
1 szklanka ryżu arborio
2 niewielkie cukinie
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka masła klarowanego + 1 łyżka oliwy
trochę ponad 1 szklankę wody lub bulionu drobiowego
0,5 szklanki śmietanki 30%
kilka liści świeżej mięty
parmezan
Przygotowanie:
Ryż wsypuję na głęboką patelnię, zalewam wodą/bulionem, dodaję łyżkę masła i odrobinę soli, pod przykryciem gotuję na średnim ogniu ok. 10 minut. W tym czasie gdy ryż się gotuje na drugiej patelni rozgrzewam masło z oliwą, wrzucam posiekany czosnek i smażę 15 sekund. Następnie dodaję pokrojone w słupki cukinie (dokładnie umyte, bez obierania) i oprószam je solą. Przykrywam patelnię, smażę do momentu, aż cukinia się zeszkli. Po 10 minutach do ryżu wlewam śmietankę, doprawiam do wstępnie do smaku solą i już bez pokrywki gotuję 3-4 minuty. Przekładam podduszoną cukinię, dodaję posiekaną drobno miętę. Dodaję kilka łyżek startego parmezanu.

                              

                             

                              

                              




5 komentarzy:

  1. czy można dodać śmietanę o niższej zawartości tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietankę można nawet pominąć, zwłaszcza jeśli ryż zaleje się bulionem. Sprawdzi się też taka do sosów i zup.

      Usuń
  2. Witaj, od jakiegoś czasu tu zaglądam i każdy przepis na wagę złota, pysznie, domowo, za niewielkie pieniądze :)
    Dziś robię risotto zatem, miętka z parapetu się przyda jednak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miętka z parapetu to cudowna rzecz ;) W ogóle parapetowe - u mnie blatowe - ziele to skarbnica, czasem mam go tak dużo że miejsca na blacie brakuje :) Zapraszam jak najczęściej, u mnie się dużo gotuje, więc pewnie zawsze się jakiś nowy pomysł znajdzie :)

      Usuń
  3. Risotto zrobiłam, ale z mozzarelka (była w lodówce i czekała na ten dzień) i też pyszne, połączenie cukinii i świeżej miętki- cudo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger