Placki z zielonej cukinii z pieczarkami

Bardzo posmakowała mi taka wersja placków z cukinią - są wyjątkowo delikatne, w smaku cudowne, a w połączeniu z ziołowym twarożkiem zwyczajnie mnie zachwyciły. Serdecznie polecam do wypróbowania :)



Składniki na ok. 15 placków:
2 średniej wielkości cukinie
10 pieczarek
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 płaskie łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Umyte cukinie ścieram ze skórką na tarce z grubymi oczkami, oprószam leciutko solą, odstawiam na 5 minut (cukinia w tym czasie wypuści sok). Odciskam nadmiar płynu, przekładam cukinię do miski. Dodaję starte na grubej tarce pieczarki, mąkę, jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku. Mieszam do połączenia i od razu na średnio rozgrzanym tłuszczu smażę na rumiano okrągłe placki. Uwaga- są delikatne, przy przekładaniu na drugą stronę warto sobie pomóc łopatką. Po usmażeniu na chwilę przekładam placki na papier do odsączenia nadmiar tłuszczu. Podaję posypane posiekaną natką, z ziołowym twarożkiem.


                         


12 komentarzy:

  1. Wspaniałe placuszki :) moja mama robiła bardzo podobne, z tym że dodawała do nich podsmażony boczek zamiast pieczarek. Ta propozycja jest lżejsza, a może być równie pyszna, chyba spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się podoba pomysł z pieczarkami, pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe placuszki :) uwielbiam warzywne, cukiniowe szczególnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z dodatkiem pieczarek nie jadłam, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej jestem na diecie czy te placki mi nie zaszkodzą bo smażone ja tylko jadam gotowane i czy z tej cukini ziarenka się usuwa aco to za twarożek bo u nas w sklepie go nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat te placuszki są dość łakome na tłuszcz :) Tzn. piją go ciut więcej niż np. placki ziemniaczane, więc chyba jednak nie będą najlepsze, zwłaszcza jeśli ktoś nie może jeść smażonych rzeczy. Co do twarożku to jest pyszny twarożek z Piątnicy, o taki: http://piatnica.com.pl/p/pl/twoj-smak-ze-szczypiorkiem-135g.html

      Usuń
    2. Można je piec w piekarniku zamiast smażyć?

      Usuń
    3. Wydaje mi się, że nie, bo najprawdopodobniej bardzo będą przystawały do blachy/papieru. Choć z drugiej strony - gdyby papier natłuścić, to powinny dać się z niego zdjąć ;) Trzeba by wypróbować ten sposób!

      Usuń
  6. Wyprobuje je ale co z ziarenkami z cukuni ? Usowac czy zetrzec ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młode cukinie nie mają jeszcze dużych nasion, więc można ich nie usuwać; przy starszych trzeba je wyciąć.

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger