Pierogi z pasztetem

Robię przegląd w zamrażarce, co oznacza nie mniej, ni więcej, że znalazłam produkty, które należy już zużyć :) Czyli kawałek domowego pasztetu, zamrożony po świętach wielkanocnych. Zazwyczaj też mam zamrożoną porcję ciasta pierogowego, właśnie na takie nieprzewidziane okazje. Wystarczy ciasto dzień wcześniej przełożyć do lodówki, by się spokojnie rozmroziło, i następnego dnia możemy robić pierogi w wersji ekspresowej. Pierogi z pasztetem to dobry pomysł, nawet jeśli nie macie domowego, może być kupiony.

A tak przy okazji - wkładacie karteczkę z datą do zapakowanych produktów, które zamrażacie? To wbrew pozorom bardzo przydatne, dzięki temu nie ma problemu z zapamiętaniem, ile czasu coś spędziło w zamrażarce.




Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej T 450
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła
1/4 łyżeczki soli
ok. 0,5 szklanki mocno ciepłej wody
Farsz:
300-400 g. domowego (lub kupionego) pieczonego pasztetu
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
posiekana natka pietruszki
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 cebula
2-3 pieczarki
posiekana natka pietruszki
szczypta soli i pieprzu
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Ciasto: do przesianej mąki dodaję sól, żółtko, miękkie masło i stopniowo wodę - tyle żeby zagnieść miękkie, bardzo elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiam przez kilka minut, po czym przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 20 minut.
Farsz: posiekaną drobno cebulę podsmażam do zeszklenia na oleju, całą zawartość patelni (z tłuszczem) przekładam do poduszonego widelcem pasztetu. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę, doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszam aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.
Nakładam farsz na wycięte z ciasta kółka, sklejam dokładnie boku, wrzucam pierogi na lekko posolony wrzątek. Gotuję 4 minuty od wypłynięcia. Podaję z podsmażoną z posiekanymi drobno pieczarkami i natką pietruszki cebulką.
Oczywiście gdy ciasto zostanie to - hyc! - do zamrażarki na kolejny raz :)




5 komentarzy:

  1. Jejku jak one pysznie wyglądają. Zrobiłam się głoda 😘

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe!!!:) bardzo smacznie wyglądają.
    p.s. tak, ja piszę daty kiedy produkt był mrożony:D

    OdpowiedzUsuń
  4. o kurcze aż mi ślinka pociekła

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger