Pierogi z pasztetem

Robię przegląd w zamrażarce, co oznacza nie mniej, ni więcej, że znalazłam produkty, które należy już zużyć :) Czyli kawałek domowego pasztetu, zamrożony po świętach wielkanocnych. Zazwyczaj też mam zamrożoną porcję ciasta pierogowego, właśnie na takie nieprzewidziane okazje. Wystarczy ciasto dzień wcześniej przełożyć do lodówki, by się spokojnie rozmroziło, i następnego dnia możemy robić pierogi w wersji ekspresowej. Pierogi z pasztetem to dobry pomysł, nawet jeśli nie macie domowego, może być kupiony.

A tak przy okazji - wkładacie karteczkę z datą do zapakowanych produktów, które zamrażacie? To wbrew pozorom bardzo przydatne, dzięki temu nie ma problemu z zapamiętaniem, ile czasu coś spędziło w zamrażarce.




Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej T 450
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła
1/4 łyżeczki soli
ok. 0,5 szklanki mocno ciepłej wody
Farsz:
300-400 g. domowego (lub kupionego) pieczonego pasztetu
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
posiekana natka pietruszki
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 cebula
2-3 pieczarki
posiekana natka pietruszki
szczypta soli i pieprzu
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Ciasto: do przesianej mąki dodaję sól, żółtko, miękkie masło i stopniowo wodę - tyle żeby zagnieść miękkie, bardzo elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiam przez kilka minut, po czym przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 20 minut.
Farsz: posiekaną drobno cebulę podsmażam do zeszklenia na oleju, całą zawartość patelni (z tłuszczem) przekładam do poduszonego widelcem pasztetu. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę, doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszam aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.
Nakładam farsz na wycięte z ciasta kółka, sklejam dokładnie boku, wrzucam pierogi na lekko posolony wrzątek. Gotuję 4 minuty od wypłynięcia. Podaję z podsmażoną z posiekanymi drobno pieczarkami i natką pietruszki cebulką.
Oczywiście gdy ciasto zostanie to - hyc! - do zamrażarki na kolejny raz :)




5 komentarzy:

  1. Jejku jak one pysznie wyglądają. Zrobiłam się głoda 😘

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe!!!:) bardzo smacznie wyglądają.
    p.s. tak, ja piszę daty kiedy produkt był mrożony:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger