Papryka faszerowana kaszą gryczaną z boczkiem i żurawiną

Wykorzystuję sezon i często teraz jemy papryki, pod różnymi postaciami. Faszerowane i pieczone są zawsze pyszne, a nadziać je można w przeróżny sposób. Te które widzicie są nadziane kaszą gryczaną, z podrumienionym wędzonym boczkiem, cebulką i czosnkiem dla zapachu, ze słodką żurawiną; są też zapieczone w dość gęstym sosie zrobionym na bazie pomidorów.




Składniki:
5-6 białych papryk, równej wielkości
ok. 1 szklanki kaszy gryczanej
150 g. wędzonego boczku
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
duża garść suszonej żurawiny
ok. pół szklanki mleka
1 jajko
4-5 łyżek startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
1 duża puszka krojonych pomidorów
3 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki startego parmezanu
1 jajko
duża szczypta ziół prowansalskich
szczypta cynamonu
sól, pieprz do smaku
posiekana świeża bazylia
Przygotowanie:
Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości, przekładam do miski. Na patelnię wrzucam drobno pokrojony boczek, smażę go chwilę do lekkiego zrumienienia, dodaję posiekaną cebulkę i czosnek. Przykrywam i smażę, aż cebulka się zeszkli. Przekładam wszystko do kaszy, dodaję żurawinę, mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Z papryk odcinam górę, usuwając też nasiona. Nakładam farsz  z kaszy (do 3/4 wysokości).W oddzielnej misce trzepaczką mieszam mleko z jajkiem, masę lekko solę i wlewam do papryk, posypuję też górę serem. 
Sos: mieszam pomidory z olejem, posiekaną drobno cebulą, czosnkiem, jajkiem i przyprawami do smaku. Papryki ustawiam w naczyniu do pieczenia, wlewam sos. Naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz), piekę przez 40 minut w 180 stopniach C. Zdejmuję folię i piekę jeszcze 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia.Przed podaniem posypuję wszystko posiekaną bazylią.


                             

                            


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger