Papryka faszerowana kaszą gryczaną z boczkiem i żurawiną

Wykorzystuję sezon i często teraz jemy papryki, pod różnymi postaciami. Faszerowane i pieczone są zawsze pyszne, a nadziać je można w przeróżny sposób. Te które widzicie są nadziane kaszą gryczaną, z podrumienionym wędzonym boczkiem, cebulką i czosnkiem dla zapachu, ze słodką żurawiną; są też zapieczone w dość gęstym sosie zrobionym na bazie pomidorów.




Składniki:
5-6 białych papryk, równej wielkości
ok. 1 szklanki kaszy gryczanej
150 g. wędzonego boczku
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
duża garść suszonej żurawiny
ok. pół szklanki mleka
1 jajko
4-5 łyżek startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
1 duża puszka krojonych pomidorów
3 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki startego parmezanu
1 jajko
duża szczypta ziół prowansalskich
szczypta cynamonu
sól, pieprz do smaku
posiekana świeża bazylia
Przygotowanie:
Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości, przekładam do miski. Na patelnię wrzucam drobno pokrojony boczek, smażę go chwilę do lekkiego zrumienienia, dodaję posiekaną cebulkę i czosnek. Przykrywam i smażę, aż cebulka się zeszkli. Przekładam wszystko do kaszy, dodaję żurawinę, mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Z papryk odcinam górę, usuwając też nasiona. Nakładam farsz  z kaszy (do 3/4 wysokości).W oddzielnej misce trzepaczką mieszam mleko z jajkiem, masę lekko solę i wlewam do papryk, posypuję też górę serem. 
Sos: mieszam pomidory z olejem, posiekaną drobno cebulą, czosnkiem, jajkiem i przyprawami do smaku. Papryki ustawiam w naczyniu do pieczenia, wlewam sos. Naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz), piekę przez 40 minut w 180 stopniach C. Zdejmuję folię i piekę jeszcze 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia.Przed podaniem posypuję wszystko posiekaną bazylią.


                             

                            


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger