Pakora z sałaty lodowej z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi

Śmiało mogę powiedzieć, że jestem zakochana w tym daniu rodem z kuchni indyjskiej. Na dodatek gdy raz się je pozna, można improwizować i przygotowywać je na wiele sposobów. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że to idealna potrawa na czyszczenie lodówki :) Koniecznie spróbujcie!
Zapraszam też na pakorę bezmięsną.



Składniki:
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
1/3 główki sałaty lodowej
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka startego imbiru
2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
świeża kolendra
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonego kardamonu
szczypta curry
sól do smaku
mąka z ciecierzycy
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Fileta z kurczaka kroję w cienkie paseczki, przekładam do zamykanego pojemnika. Doprawiam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, imbirem, kuminem i pozostałymi przyprawami, dodaję łyżkę oleju, orzeszki (podzielone na połówki) i trochę posiekanej kolendry. Mieszam i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Sałatę lodową siekam w paski, marchew tnę na wiórki obieraczką do warzyw, cebulę siekam w piórka. Warzywa przekładam do miski, lekko oprószam sola, po czym duszą dłonią by zmiękły i puściły sok. Dodaję przyprawionego kurczaka, mieszam dokładnie. Dosypuję na początek 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy, mieszam dłonią. Porcje ciasta sklejam w niewielkie kulki (jeśli się nie da, dodaję jeszcze trochę mąki) i smażę je na rozgrzanym oleju ok. 5 minut (olej nadaje się do kilkukrotnego smażenia, bo mąka z ciecierzycy się nie przypala). Gotowe przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję np. z sosem słodko-kwaśnym.



                           

                           



13 komentarzy:

  1. Super przepis. Koniecznie muszę przygotować

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam bardzo smaczne, dziękuję za przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że posmakowało ;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Nie znam tego dania. Musze koniecznie wyprobowac ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, koniecznie zrób - pakora jest prze-pysz-na! Można w nią wrzucić co się napotka w lodówce :)

      Usuń
  4. Czy zamiast pojedynczych przypraw można użyć gotowej mieszanki np: garam masala?

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezle polaczenie. Musze rowniez wyprobowac, kurczak i surowa kapusta dla mnie bomba.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaką inną mąką można zastąpić mąkę z ciecierzycy? Może być mąka ryżowa? orkiszowa lub zwykła pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam pakory z inną mąką, bo ta z ciecierzycy sprawdza się idealnie - raz że ma ciekawy smak, a dwa-nie przypala się. Spróbowałabym chyba z pszenną, tylko smażyłabym mniejsze porcje.

      Usuń
    2. czy pakora smakuje równiez na zimno?

      Usuń
    3. Tak, na zimno równeż jest smaczna.

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger