Omlet ze świeżymi pomidorami

W sezonie na pomidory nie może zabraknąć takiego omleta. Mogłabym go jeść kilka razy w tygodniu, moim zdaniem jest pyszny. Wybieram do niego pomidory malinowe, bo mają więcej miąższu.



Składniki na 1 porcję:
1 niewielki pomidor malinowy
sól ziołowa (sól, ulubione zioła)
ciasto:
1 jajko
2 łyżki mleka
1 łyżeczka mąki pszennej
0,5 niewielkiej cebuli
posiekane liście świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Pomidora dokładnie myję i kroję na 4 grube plastry. Rozgrzewam olej na małej patelni, układam plastry pomidora, oprószam je solą ziołową. Przykrywam patelnię i smażę pomidora 3-4 minuty. W międzyczasie jajko mieszam z mlekiem, mąką, bardzo drobno pokrojoną cebulą (można ją zetrzeć) i posiekaną bazylią, doprawiam ciasto solą i pieprzem (można pokusić się też o oddzielenie żółtka i białka i ubicie piany - omlet wtedy będzie delikatniejszy i puszysty). Wylewam je na podsmażone pomidory, przykrywam i smażę 3 minuty. Następnie za pomocą pokrywki przekładam omleta na drugą stronę i smażę jeszcze 2 minuty. Podaję na gorąco.





2 komentarze:

  1. nigdy tak nie robiłam i na pewno spróbuję ...... pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, zwłaszcza latem gdy pomidory są soczyste i smakują tak, jak powinny :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger