Kotlety mielone z ziołami

Kotlety z karkówki wieprzowej smakują moim zdaniem wspaniale, i do takich dań co jakiś czas z ogromną przyjemnością wracam - klasyka jest zawsze niezawodna ;) Dziś doprawiłam je naprawdę dużą ilością ziół, a dodatek surowego ziemniaka sprawił, że są niezwykle soczyste.



Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z karkówki wieprzowej
1 duża cebula
1 średniej wielkości surowy ziemniak
1 jajko
2 ząbki czosnku
po łyżce posiekanego: koperku i pietruszki
1 płaska łyżka suszonego majeranku
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
duża szczypta czarnego pieprzu
sól do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w drobną kostkę, przekładam na patelnię z łyżką rozgrzanego oleju, lekko solę i pod przykryciem smażę do zeszklenia. Podsmażoną przekładam do zmielonego mięsa, dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce ziemniak (najdrobniejsze oczka), posiekane drobno zioła, suszony majeranek, pieprz ziołowy i czarny, oraz sól do smaku. Dokładnie mieszam, by wszystkie składniki się połączyły i by powstała gładka masa. Formuję dość duże kotlety, każdy panieruję w bułce tartej. Smażę je z obu stron na rumiano, przekładając dwukrotnie (na początku smażę na odkrytej patelni, potem zmniejszam ogień i przykrywam ją pokrywką).



                         


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger