Krążki cebulowe

Lubię je... zbyt. Nic dziwnego: skoro są z cebuli (uwielbiam), która z ostrego warzywa zmienia się we wspaniałe, delikatne, przesycone słodyczą cudo. Skoro są chrupiące i rumiane (uwielbiam). I jeszcze tak łatwo je przygotować w domu. Najlepiej o nich za często nie pamiętać, bo uzależniają :)




Składniki:
3 średniej wielkości cebule
3 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/3 szklanki mleka
1 jajko
bułka tarta 
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Obieram cebule, po czym kroję je w plastry grubości ok. 0,5 cm (odcinam końcówki, te się nie przydadzą). Plastry przekładam do miski z ciepłą wodą o zostawiam je w niej na kilka minut, a potem delikatnie oddzielam pojedyncze krążki. Mąkę mieszam w miseczce z solą, papryką i pieprzem. Dwie łyżki mąki z przyprawami przekładam do oddzielnej miseczki, dodaję mleko i jajko - mieszam dokładnie, by powstało ciasto (konsystencja mniej więcej jak na naleśniki). Do trzeciej miseczki wsypuję bułkę tartą. Rozgrzewam olej (o ile smażę w rondlu lub na patelni, ma sięgać mniej więcej na wysokość 4 cm). Panieruję kolejno krążki: prosto z wody przekładam je do mąki, następnie do ciasta, na końcu do bułki. W ten sposób szykuję wszystkie. Smażę po kilka na rumiano z obu stron, ok. 3-4 minut. Do smażenia bardzo przydaje się patyczek do szaszłyków :) Usmażone przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję np. z sosem czosnkowym.


                       


2 komentarze:

  1. Mniam! Już widzę, że taka przekąska na pewno by mi smakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... pyszności:)

    super blog - zapraszam też do mnie :) www.thetastetherapy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger