Kotlety z ziemniaków i pieczarek

Kotlety są tak pyszne, że chce się ich więcej i więcej :) Kremowe w środku, z chrupiącą skórką z zewnątrz. Można zjeść je z jakimś sosem, albo jak ja zastąpić nimi zwykłe, ugotowane ziemniaki, i podać je z mięsem. 



Składniki:
ok. 0,5 kg ziemniaków
ok. 300 g. pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
jajko
2 pełne łyżki mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
bułka tarta do panierowania
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, przepuszczam przez praskę lub dokładnie duszę widelcem. Pieczarki ścieram na tarce z grubymi oczkami i podsmażam do odparowania wody na niewielkiej ilości oleju. Podsmażone dodaję do ziemniaków razem z posiekaną natką, jajkiem i przyprawami. Mieszam wszystko na jednolitą masę, dodaję obie mąki, mieszam jeszcze raz. Masa będzie dość klejąca. Do miseczki wsypuję bułkę tartą. Łyżką nabieram porcję masy, przekładam ją do miseczki z bułką i lekko panieruję. Tak powstałe kulki przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, smażę po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Po usmażeniu kotlety przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

                      

                      

37 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bede robila .wyglądają pysznie 😉

      Usuń
  2. O matko az mi slinka poleciala musze zrobic ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Bardzo zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
    2. Robię ,ziemniaki i pieczarki muszą być zimne jak mieszamy czy mogą być ciepłe

      Usuń
    3. Lepiej żeby były zimne, inaczej ciasto może być zbyt rzadkie.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Takie kotlety lubię od dzieciństwa, kiedy mój Tata wymyślał pyszne rzeczy na obiad. Czasami nadziewał kotlety ziemniaczane marchewką, albo plasterkami kiełbaski. Były pyszne.

      Usuń
  4. Te kotleciki sa ińteresujace iw sam raz dla ubozszych ale ciekawe jedyne dobry humor i checi a bedzie smakowac z dodatkiem salatki pomidorowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo tani posiłek, ale moim zdaniem są świetne.

      Usuń
    2. Nie tylko ubodzy jadają takie rzeczy.prosty smaczny posiłek.o nie bo lepszy niż talerz w najlepszej restauracji z małą kupka czegoś tam i mazidlami Picasso wkoło za ponad 50 zł.

      Usuń
  5. jutro robie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś robiłam ,są przepyszne :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :) Ja je uwielbiam :)

      Usuń
  7. a mozna zrobic bez pieczarek i czym zastapic pieczarki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię wiele różnych wersji takich kotletów - można je zrobić również tylko z ziemniaków: http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/placki-z-gotowanych-ziemniakow.html

      Usuń
  8. Ciekawe przepisy ,napewno bede korzystala z przepisow- dobrze ze tu trafilam .Pozdrawiam bardzo serdecznie i opublikuje na mojej stronie na Facebooku
    Grazyna Mäder.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przepysznie, wpisałam je do listy obiadów na przyszły tydzień :) Mam pytanie: jakie ew. mięso podaje Pani do tych kotlecików i jaką sałatkę doradzałaby Pani wykonać, aby wszystko ze sobą grało? Byłabym bardzo wdzięczna za rady, pozdrawiam serdecznie w słoneczną niedzielę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kotlety na bazie ziemniaków. Z pieczarkami musza tworzyć pyszny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaśliniona lecę po pieczarki :D PYSZOTA MNIAM !

    OdpowiedzUsuń
  12. Są przepyszne.Ja dodałam dodatkowo przesmażony na maśle por.Genialny pomysł,dziekuje i pozdrawiam😀😀😀.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziś robiłam ☺ Nawet mój syn niejadek wcinal ☺☺ Pycha!! POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  14. przeeeeepyszneeeeeeeeeee

    OdpowiedzUsuń
  15. No to obiadek się robi ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. A z jakim sosem można podać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można oczywiście podać sos pieczarkowy,np. taki http://sio-smutki.blogspot.com/2015/10/kremowy-sos-pieczarkowy.html. Ale żeby był większy kontrast, proponuję serowy :)

      Usuń
  17. napewno je zrobię

    OdpowiedzUsuń
  18. A czy zamiast maki ziemniaczanej mozna dodac pszenna?

    OdpowiedzUsuń
  19. Właśnie robię, na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam 2 dni temu były pyszne zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zdjęcia zrobić. Skorzystałam również z przepisu na sos pieczarkowy - w duecie z kotletem POEZJA także DZIĘKUJĘ :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ile wychodzi z jednej porcji

    OdpowiedzUsuń
  22. Są pyszne ja jeszcze dodałam startego sera :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger