Karkówka wolno pieczona

Mięso pieczone w dość niskiej temperaturze jest wyjątkowo miękkie i soczyste, nie wysusza się w trakcie pieczenia. Ja upiekłam karkówkę, ale w ten sam sposób możecie przyrządzić schab, szynkę lub łopatkę.

Szukacie pomysłów na karkówkę? Zapraszam po moich 10 wybranych propozycji jej przyrządzenia:)


Składniki:
600-700 g. karkówki wieprzowej
marynata:
1 duża cebula
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 pełna łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
3 łyżki wody
5 łyżek oleju rzepakowego + 3 łyżki na dno naczynia do pieczenia
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w plastry grubości 1,5 cm. Obraną cebulę kroję w bardzo cienkie plasterki. W misce mieszam składniki marynaty: wodę, olej, sos sojowy, ziarna pieprzu, sól, suszoną paprykę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą nacieram mięso, układam je w misce, przykrywam folią spożywczą i zostawiam na 3 godziny w lodówce. Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, przekładam całą zawartość miski i przykrywam je szczelnie folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz). Piekę przez 20 minut w 200 stopniach C, a potem zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę jeszcze 3 godziny.



8 komentarzy:

  1. 3 godziny to długo, ale pamiętam, że mama również tyle piekła schab. Powiem tyle - pycha :) Zgodzę się z tym, że mięso dłużej pieczone jest soczyste i się nie wysusza, ale trzeba pamiętać, żeby nie przesadzić, bo mięso można przypalić nawet w niskiej temperaturze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdarza mi się piec mięso nawet dłużej, jeśli temperatura jest jeszcze niższa. Warto spróbować, bo efekt jest niesamowity, mięso staje się bardzo miękkie i delikatne.

      Usuń
  2. wydaje mi się że to trochę długo-3godz.20 min-przepis dla mających dużo czasu-wcześniej 3 godz w lodówce -kiedyś go wypróbuje-jak pujde na urlop

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno znajdzie się jakiś wolny dzień, choćby niedziela :)

      Usuń
  3. Piekę od dość dawna w ten sposób w temp 150 st.Dla wszystkich wątpiących piekę 1,5 kg karkowkę ponad 4 godzinki ( wstawiam przy śniadaniu w dzień wolny od pracy) .Tylko mała uwaga, tak upieczona karkowka kiedy jest ciepła nie da pokroić się w ładne plastry.Na zimno i owszem. Na ciepło tylko w postaci szarpanej.Jednak smak, kruchośc....poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie 3 godziny za długo.zrobilam wszystko tak jak pisało. I karkówka jest dość sucha i przypiekło się.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba nigdy nie jadłam tak pysznej karkówki. Po wyjęciu z piekarnika trudno było przekładać ją na talerze, bo się rozpadała wzdłuż błonek. Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger