Karkówka wolno pieczona

Mięso pieczone w dość niskiej temperaturze jest wyjątkowo miękkie i soczyste, nie wysusza się w trakcie pieczenia. Ja upiekłam karkówkę, ale w ten sam sposób możecie przyrządzić schab, szynkę lub łopatkę.

Szukacie pomysłów na karkówkę? Zapraszam po moich 10 wybranych propozycji jej przyrządzenia:)


Składniki:
600-700 g. karkówki wieprzowej
marynata:
1 duża cebula
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 pełna łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
3 łyżki wody
5 łyżek oleju rzepakowego + 3 łyżki na dno naczynia do pieczenia
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w plastry grubości 1,5 cm. Obraną cebulę kroję w bardzo cienkie plasterki. W misce mieszam składniki marynaty: wodę, olej, sos sojowy, ziarna pieprzu, sól, suszoną paprykę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą nacieram mięso, układam je w misce, przykrywam folią spożywczą i zostawiam na 3 godziny w lodówce. Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, przekładam całą zawartość miski i przykrywam je szczelnie folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz). Piekę przez 20 minut w 200 stopniach C, a potem zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę jeszcze 3 godziny.



7 komentarzy:

  1. 3 godziny to długo, ale pamiętam, że mama również tyle piekła schab. Powiem tyle - pycha :) Zgodzę się z tym, że mięso dłużej pieczone jest soczyste i się nie wysusza, ale trzeba pamiętać, żeby nie przesadzić, bo mięso można przypalić nawet w niskiej temperaturze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdarza mi się piec mięso nawet dłużej, jeśli temperatura jest jeszcze niższa. Warto spróbować, bo efekt jest niesamowity, mięso staje się bardzo miękkie i delikatne.

      Usuń
  2. wydaje mi się że to trochę długo-3godz.20 min-przepis dla mających dużo czasu-wcześniej 3 godz w lodówce -kiedyś go wypróbuje-jak pujde na urlop

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno znajdzie się jakiś wolny dzień, choćby niedziela :)

      Usuń
  3. Piekę od dość dawna w ten sposób w temp 150 st.Dla wszystkich wątpiących piekę 1,5 kg karkowkę ponad 4 godzinki ( wstawiam przy śniadaniu w dzień wolny od pracy) .Tylko mała uwaga, tak upieczona karkowka kiedy jest ciepła nie da pokroić się w ładne plastry.Na zimno i owszem. Na ciepło tylko w postaci szarpanej.Jednak smak, kruchośc....poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie 3 godziny za długo.zrobilam wszystko tak jak pisało. I karkówka jest dość sucha i przypiekło się.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger