Karkówka w pikantnym sosie

Czasami stoję przed ladą chłodniczą dobrych kilka minut, nie umiem się zdecydować na jakie mięso mam ochotę, i wiecie co zazwyczaj wtedy kupuję? Ano karkówkę. Mam wtedy zazwyczaj wizję pysznego, pachnącego sosu, albo wspaniale przyrumienionego mięsa z grilla.
Dziś - łatwy sos, pyszne mięso, super obiad.



Składniki:
0,5 kg karkówki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka pikantnego ketchupu
1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
1 łyżeczka suszonego majeranku
3 łyżki oleju rzepakowego
ok. 0,5 szklanki wody
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości ok. 1 cm, oprószam solą i pieprzem, a także lekko mąką. Rozgrzewam olej na patelni i krótko obsmażam  mięso, a gdy jest rumiane z obu stron na patelnię dorzucam drobno pokrojoną cebulę. Przykrywam patelnię i smażę razem kilka minut, by cebula się zeszkliła. Następnie dolewam wodę, dodaję musztardę, sos słodko-kwaśny i ketchup. Duszę pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości mięsa. Na kilka minut przed końcem dodaję majeranek  oraz posiekany czosnek. Doprawiam do smaku.



2 komentarze:

  1. Musze sprawdzic ten przepis bardzo szybko mozna zrobic pyszne danie .Pozdrawiam serdecznie Ela

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger