Fasolka szparagowa na zimę (do słoików)

To najprostszy sposób przygotowania fasolki szparagowej jaki znam. Fasolka nie jest czasochłonna a jest naprawdę pyszna, chętnie sięgam po nią zimą. 




Składniki:
fasolka szparagowa, żółta lub zielona
sól
cukier
wrzątek
Przygotowanie:
Fasolkę dokładnie myję, odcinam końcówki. Układam ją na sztorc w dużych słoikach (900 ml), do każdego słoika wsypuję po łyżeczce cukru i soli. Zalewam fasolkę wrzątkiem (zostawiam mniej więcej 3 cm miejsca na górze), mocno zakręcam. Kilka razy energicznie obracam słoiki w dłoniach, by cukier i sól się rozpuściły. Słoiki ustawiam w głębokim, szerokim garnku (na dnie układam ściereczkę), zalewam garnek (również wrzątkiem - ten ma sięgać trochę ponad 3/4 wysokości słoików). Gotuję wszystko na małym ogniu 50 minut. Słoiki zostawiam do wystygnięcia w wodzie, w której się gotowały.


                        

                        

9 komentarzy:

  1. ...ja najpierw obgotowuje fasolkę,a potem wkładam do słoika...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Chętnie spróbuję :) Tylko zapasteryzuję w piekarniku, mam nadzieję, że będzie OK.
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Dziękuję za przepis. Nigdy nie robiłam sama fasolki na zimę a tym razem chce zrobić. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. witam wstępnie robię tak samo a do słoików dodaję pare kropel octu i gotuję słoiki 60 min na drugi dzień 40 min

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można ja zrobić bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypuszczam, że nie będzie zła, choć cukier i sól razem idealnie ją doprawiają. Normalnie, gdy gotuję fasolkę, też oprócz soli dodaję trochę cukru.

      Usuń
  6. Witam, a czy po wyjęciu fasolki w zimę obgotowuje ją pani jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma już takiej potrzeby. Podgrzewam ją lekko na patelni lub przelewam wrzątkiem na sicie.

      Usuń
  7. Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger