Duszona cebula (z pomidorem i ziołami)

Niejednokrotnie zastanawiałam się, jakie składniki w kuchni są dla mnie podstawowe, takie wiecie: muszą być. Albo inaczej - gdyby trzeba było wybrać i oprzeć się na kilku. Na pewno wybrałabym ziemniaki, czosnek, marchew i cebulę. To chyba z nich jestem w stanie wymyślić najwięcej kombinacji.
Zresztą często tak robię, jak np. z dzisiejszą cebulą - to prosty dodatek, który jednak powoduje, że obiad staje się bardziej niezwykły.

Moje pomysły na duszoną cebulę znajdziecie TUTAJ.



Składniki:
4-5 białych cebul
3 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości pomidor, najlepiej miąższysty, typu bawole serce
1 łyżka posiekanych liści świeżej bazylii
szczypta mielonej kolendry
0,5 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję na pół, a potem w plasterki i przekładam na rozgrzany olej. Dodaję też posiekany czosnek, lekko wszystko solę, przykrywam i smażę 3 minuty, mieszając w międzyczasie. Cebula powinna się lekko zarumienić, ale pozostanie lekko twarda. Wtedy dodaję pomidora (drobno posiekanego), mieloną kolendrę, kmin rzymski i bazylię - smażę kolejne 3 minuty pod pokrywką. Na koniec zdejmuję pokrywkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco, jako dodatek do mięsa, lub np. na grzance.

                        

                        


4 komentarze:

  1. Oj, jaka szkoda, że nie mogę jeść cebuli :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, taka cebulka do chlebka znakomita.

    OdpowiedzUsuń
  3. Całe wieki nie jadłam smażonej cebuli:) Czas nadrobic zaległości! Pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger