Domowy sos BBQ

Niektórzy twierdzą, że bez niego nie ma prawdziwych skrzydełek czy żeberek z rusztu, a już do hamburgera jest obowiązkowy. Tak naprawdę to po prostu bardzo dobry, wyrazisty sos, słodko-pikantny, często z wyraźnie wyczuwalną wędzoną nutą - pasuje do grilla, można go użyć do pizzy, sprawdzi się nawet jako sos do zimnych mięs. Zapraszam na moją wersję tego sosu :)





Składniki na ok. 1,5 szklanki sosu:
1 szklanka domowej roboty przecieru pomidorowego
1 czubata łyżeczka musztardy dijon
2 średniej wielkości cebule
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka cukru dark muscovado (polecam go ze względu na intensywny, melasowy smak)
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka czerwonego octu winnego
2 łyżki sosu Worcester (można go pominąć albo zastąpić łyżeczką powideł śliwkowych)
1 płaska łyżeczka ciemnego kakao
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
duża szczypta papryki wędzonej w proszku
pieprz cayenne do smaku
sól do smaku
Przygotowanie:
Cebule i czosnek siekam drobno, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko solę i przykrywam. Smażę do zeszklenia, po czym do cebuli wsypuję ciemny cukier. Już bez pokrywki, mieszając, smażę kilka minut - cebula powinna się lekko skarmelizować. Wtedy dolewam przecier pomidorowy i dodaję musztardę, przykrywam patelnię i duszę sos ok. 5 minut na małym ogniu. Następnie dodaję kakao, ocet winny, sos Worcester, mieloną i wędzoną paprykę, pieprz cayenne i sól do smaku. Duszę jeszcze kilka minut pod przykryciem, odstawiam do przestudzenia. Zimny sos można zmiksować na gładko. Przechowuję do tygodnia w zamkniętym słoiku w lodówce.


                           


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger