Domowy sos BBQ

Niektórzy twierdzą, że bez niego nie ma prawdziwych skrzydełek czy żeberek z rusztu, a już do hamburgera jest obowiązkowy. Tak naprawdę to po prostu bardzo dobry, wyrazisty sos, słodko-pikantny, często z wyraźnie wyczuwalną wędzoną nutą - pasuje do grilla, można go użyć do pizzy, sprawdzi się nawet jako sos do zimnych mięs. Zapraszam na moją wersję tego sosu :)




Składniki na ok. 1,5 szklanki sosu:
1 szklanka domowej roboty przecieru pomidorowego
1 czubata łyżeczka musztardy dijon
2 średniej wielkości cebule
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka cukru dark muscovado (polecam go ze względu na intensywny, melasowy smak)
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka czerwonego octu winnego
2 łyżki sosu Worcester (można go pominąć albo zastąpić łyżeczką powideł śliwkowych)
1 płaska łyżeczka ciemnego kakao
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
duża szczypta papryki wędzonej w proszku
pieprz cayenne do smaku
sól do smaku
Przygotowanie:
Cebule i czosnek siekam drobno, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko solę i przykrywam. Smażę do zeszklenia, po czym do cebuli wsypuję ciemny cukier. Już bez pokrywki, mieszając, smażę kilka minut - cebula powinna się lekko skarmelizować. Wtedy dolewam przecier pomidorowy i dodaję musztardę, przykrywam patelnię i duszę sos ok. 5 minut na małym ogniu. Następnie dodaję kakao, ocet winny, sos Worcester, mieloną i wędzoną paprykę, pieprz cayenne i sól do smaku. Duszę jeszcze kilka minut pod przykryciem, odstawiam do przestudzenia. Zimny sos można zmiksować na gładko. Przechowuję do tygodnia w zamkniętym słoiku w lodówce.


                           


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger