Deserowa waniliowa chałka smażona na mleku

Trochę wysuszona chałka, czyli taka na którą być może nikt już nie ma ochoty, może być wspaniałym deserem. Namoczona w masie z mleka i jajka, u mnie dodatkowo budyniem waniliowym, który dodaje cudownego smaku i powoduje, że wnętrze bułki robi się kremowe i jeszcze pyszniejsze.

Przy okazji przypominam również przepis na rewelacyjne portugalskie rabanadas.



Składniki:
chałka, najlepiej lekko podsuszona
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku (może być zarówno z cukrem, jak i bez)
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka ciemnego cukru
ewentualnie pół łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania
Do smażenia:
olej, masło
Przygotowanie:
Chałkę kroję w grube plastry - 2 do 3 cm. grubości. W szerokiej misce trzepaczką ubijam mleko, budyń, jajka i oba cukry (ewentualnie z cynamonem), aż się połączą i mocno spienią. W tej mleczno-jajecznej masie układam po kolei plastry bułki, pozwalając im mocno namoknąć. Namoczone plastry chałki smażę na średnio rozgrzanym ogniu (na mieszaninie masła i oleju), na rumiano z obu stron - powinny się smażyć na tyle długo, by masa w środku się lekko ścięła. Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło, oprószone pudrem.


                               

                               



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger