Deser ze śliwek z kruszonką z płatków owsianych i orzechów

W warzywniaku są już pyszne, dojrzałe śliwki, i choć może mój deser wydaje się trochę jesienny, to bardzo go polecam i latem - zwłaszcza, gdy za oknem deszcz. Deser jest bardzo smaczny i bardzo prosty, jego przygotowanie zajęło mi 15 minut. 
Przypominam również pyszny deser z kaszy jaglanej z truskawkami i czereśniami.



Składniki na 2 porcje:
8-10 sporych śliwek (ciemne, typu węgierki)
2 łyżki wiśniówki lub innego alkoholu
0,5 łyżeczki ciemnego cukru
1 łyżeczka masła
10 herbatników typu petitki
Kruszonka:
3 łyżki płatków owsianych
garść posiekanych orzechów
0,5 łyżeczki ciemnego cukru
2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Umyte śliwki kroję na kawałki, przekładam na patelnię z masłem (pół łyżeczki) i cukrem (pół łyżeczki), chwilkę smażę by wszystko się połączyło - po czym dolewam wiśniówkę. Smażę jeszcze 2 minuty, by śliwki się lekko rozpadły. Odkładam zawartość patelni do miseczki. Na tę samą patelnię (nie trzeba jej czyścić) przekładam pozostałe masło i wrzucam pokruszone herbatniki. Smażę chwilkę, by się lekko podrumieniły. Te również odkładam. Teraz na patelnię wrzucam pół łyżeczki ciemnego cukru, wlewam wodę, wrzucam płatki owsiane i posiekane orzechy - smażę do momentu, gdy wszytko się skarmelizuje. Na dnie pucharków/kieliszków układam herbatniki (połowę porcji), na nie wykładam śliwki, znów herbatniki i na górę płatki z orzechami.


                                

                                

                                




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger