Bułki śniadaniowe zapiekane z serem

Tak dawno nie piekłam bułek! Dziś dopadła mnie tęsknota za tym zapachem i smakiem, nie trzeba było wiele - gdyby nie czas na wyrastanie ciasta, byłyby ekspresem, bo to ciasto z rodzaju tych, co to za bardzo ich nie trzeba wyrabiać :) Szczerze mówiąc pomieszałam wszystko łyżką :)




Składniki na 12 sztuk:
zaczyn:
25 g. świeżych drożdży
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka cukru pudru
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżeczka soli
0,5 szklanki dość ciepłej wody
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
olej do natłuszczenia blachy
mleko do posmarowania bułek
tarty żółty ser do posypania
Przygotowanie:
Zaczyn: pokruszone drożdże mieszam z lekko podgrzanym jogurtem i cukrem pudrem, przykrywam i odstawiam na 20 minut, do wyrośnięcia.
Ciasto: do dużej miski przesiewam mąkę, wlewam wyrośnięty zaczyn, dodaję sól i wodę. Mieszam łyżką do połączenia się składników, a potem dolewam olej i chwilę mieszam ciasto dłonią. Będzie mocno klejące i ciągliwe. Nie trzeba go wyrabiać, chodzi tylko o to, by wszystko się ładnie połączyło. Przykrywam miskę i odstawiam do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte przekładam na mocno podsypaną mąką stolnicę, zagniatam krótko. Dzielę je na 12 porcji, z każdej robię kulkę. Kulki układam na natłuszczonej blasze (można ją też wyłożyć papierem), zostawiając odstępy i znowu odstawiam na 15 minut. Gdy bułki się napuszą, smaruję je mlekiem i posypuję startym żółtym serem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 35-40 minut.




5 komentarzy:

  1. Uwielbiam piec własny chleb i bułki :) Ale takich z serem nigdy nie jadłam. Spróbuję w weekend na śniadanie upiec! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super to wygląda ! :)
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekarnik jak powinien być nastawiony przy temp.. 190 góra i dół czy termoobieg.
    Momiko czy masz jakiś sposób na równe podzielenie ciasta. Twoje przepisy na bułki są świetne ale moje bulki nie są podobne do bułek.kazda innego kształtu i wielkości a chciałabym aby wyglądały jak Twoje. Pozdrawiam i juz nie mogę się doczekać na kolejne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik ma być góra-dół. A co do dzielenia ciasta - można ważyć poszczególne porcje, choć ja-przyznaję -tego nigdy nie robię :) Mam taki sposób, że całe ciasto dzielę na pól, i potem dalaej na pół, i na pół... Wtedy porcje ciasta też są równe. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. właśnie
    mi rosną ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger