Bułki śniadaniowe zapiekane z serem

Tak dawno nie piekłam bułek! Dziś dopadła mnie tęsknota za tym zapachem i smakiem, nie trzeba było wiele - gdyby nie czas na wyrastanie ciasta, byłyby ekspresem, bo to ciasto z rodzaju tych, co to za bardzo ich nie trzeba wyrabiać :) Szczerze mówiąc pomieszałam wszystko łyżką :)




Składniki na 12 sztuk:
zaczyn:
25 g. świeżych drożdży
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka cukru pudru
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżeczka soli
0,5 szklanki dość ciepłej wody
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
olej do natłuszczenia blachy
mleko do posmarowania bułek
tarty żółty ser do posypania
Przygotowanie:
Zaczyn: pokruszone drożdże mieszam z lekko podgrzanym jogurtem i cukrem pudrem, przykrywam i odstawiam na 20 minut, do wyrośnięcia.
Ciasto: do dużej miski przesiewam mąkę, wlewam wyrośnięty zaczyn, dodaję sól i wodę. Mieszam łyżką do połączenia się składników, a potem dolewam olej i chwilę mieszam ciasto dłonią. Będzie mocno klejące i ciągliwe. Nie trzeba go wyrabiać, chodzi tylko o to, by wszystko się ładnie połączyło. Przykrywam miskę i odstawiam do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte przekładam na mocno podsypaną mąką stolnicę, zagniatam krótko. Dzielę je na 12 porcji, z każdej robię kulkę. Kulki układam na natłuszczonej blasze (można ją też wyłożyć papierem), zostawiając odstępy i znowu odstawiam na 15 minut. Gdy bułki się napuszą, smaruję je mlekiem i posypuję startym żółtym serem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 35-40 minut.




5 komentarzy:

  1. Uwielbiam piec własny chleb i bułki :) Ale takich z serem nigdy nie jadłam. Spróbuję w weekend na śniadanie upiec! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super to wygląda ! :)
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekarnik jak powinien być nastawiony przy temp.. 190 góra i dół czy termoobieg.
    Momiko czy masz jakiś sposób na równe podzielenie ciasta. Twoje przepisy na bułki są świetne ale moje bulki nie są podobne do bułek.kazda innego kształtu i wielkości a chciałabym aby wyglądały jak Twoje. Pozdrawiam i juz nie mogę się doczekać na kolejne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik ma być góra-dół. A co do dzielenia ciasta - można ważyć poszczególne porcje, choć ja-przyznaję -tego nigdy nie robię :) Mam taki sposób, że całe ciasto dzielę na pól, i potem dalaej na pół, i na pół... Wtedy porcje ciasta też są równe. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. właśnie
    mi rosną ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger