Bakłażany zapiekane z pomidorami i bazylią

Jak zawsze - pyszne. Ja co prawda jestem ich wielką fanką i je zwyczajnie uwielbiam, więc nie trzeba mnie przekonywać, jakie są smaczne. Smakują mi zwłaszcza bakłażany pieczone, faszerowane - to moim zdaniem cudowne danie. Dziś farsz jest z pomidorami i bazylią, doprawiony czosnkiem, istna kwintesencja lata :)


Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
1 duża cebula
1 pomidor malinowy
posiekana świeża bazylia
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju 
tarta mozzarella
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany myję, i osuszam. Przekrajam je wzdłuż na pół, posypuję solą i odkładam na 15 minut - w tym czasie wypuszczą gorzki sok. Zmywam sól, ponownie osuszam połówki,  i ostrym nożykiem wycinam miąższ, pozostawiając mniej więcej 1 cm od skórki. Powstałe łódki lekko smaruję olejem, oprószam solą, układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C . na 25-30 minut. W tym czasie siekam w kostkę cebulę, lekko przesmażam ją na oleju, dodaję posiekany drobno miąższ. Oprószam wszystko sola, przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę ok. 5 minut. Potem dodaję pokrojonego w kostkę pomidora i posiekany czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Duszę pod pokrywką 10 minut. Na koniec dodaję posiekaną bazylię. Tak przygotowany farsz wykładam do podpieczonych połówek, posypuję wszystko mozzarellą. Zapiekam jeszcze 15 minut, do zrumienienia sera.


                        

                        



6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takiego typu dania. Są przepyszne :)
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałabym ochotę, muszę zobaczyć, czy ktoś ze znajomych nie miałby warzywek prosto z ogrodu. Kusi mnie zrobić coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one smakowicie wyglądają ;) rewelacja bo smacznie i szybko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne danie! bardzo letnio mi się kojarzy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż ślinka leci tak smakowicie wyglądają

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger