Bakłażany zapiekane z pomidorami i bazylią

Jak zawsze - pyszne. Ja co prawda jestem ich wielką fanką i je zwyczajnie uwielbiam, więc nie trzeba mnie przekonywać, jakie są smaczne. Smakują mi zwłaszcza bakłażany pieczone, faszerowane - to moim zdaniem cudowne danie. Dziś farsz jest z pomidorami i bazylią, doprawiony czosnkiem, istna kwintesencja lata :)


Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
1 duża cebula
1 pomidor malinowy
posiekana świeża bazylia
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju 
tarta mozzarella
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany myję, i osuszam. Przekrajam je wzdłuż na pół, posypuję solą i odkładam na 15 minut - w tym czasie wypuszczą gorzki sok. Zmywam sól, ponownie osuszam połówki,  i ostrym nożykiem wycinam miąższ, pozostawiając mniej więcej 1 cm od skórki. Powstałe łódki lekko smaruję olejem, oprószam solą, układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C . na 25-30 minut. W tym czasie siekam w kostkę cebulę, lekko przesmażam ją na oleju, dodaję posiekany drobno miąższ. Oprószam wszystko sola, przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę ok. 5 minut. Potem dodaję pokrojonego w kostkę pomidora i posiekany czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Duszę pod pokrywką 10 minut. Na koniec dodaję posiekaną bazylię. Tak przygotowany farsz wykładam do podpieczonych połówek, posypuję wszystko mozzarellą. Zapiekam jeszcze 15 minut, do zrumienienia sera.


                        

                        



6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takiego typu dania. Są przepyszne :)
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałabym ochotę, muszę zobaczyć, czy ktoś ze znajomych nie miałby warzywek prosto z ogrodu. Kusi mnie zrobić coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one smakowicie wyglądają ;) rewelacja bo smacznie i szybko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne danie! bardzo letnio mi się kojarzy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż ślinka leci tak smakowicie wyglądają

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger