Ziołowa przyprawa do zup, sosów, mięs i ryb

Każda gospodyni ma swoje patenty na ułatwienie sobie życia, jestem o tym przekonana. Wymyślamy je same, albo czerpiemy od starszych - tak czy siak po kilku latach samodzielnego prowadzenia domu zbiera się co najmniej kilka sposobów, żeby zrobić coś szybciej, łatwiej i skuteczniej. Tak samo jest w kuchni. Jednym z moich sposobów oszczędzenia czasu jest taki słoiczek z zieleniną. 
W sezonie na świeże zioła i warzywa warto przygotować coś w rodzaju "gotowca", który pozwoli na szybkie doprawienie wielu potraw- czyli mieszanki ziół, doprawionych ewentualnie czosnkiem, albo papryką (to już kwestia własnego gustu). Raz przygotowany słoiczek wystarczy na wiele obiadów, i pozwoli uniknąć każdorazowego mycia i siekania ziół. 
Wersja dzisiejsza jest idealna do zup i sosów, do pieczonych mięs czy ryb jako marynata (zerknijcie na tego pstrąga), ale sprawdzi się też jako dodatek do makaronu - ekspresowe danie to ugotowany makaron po prostu doprawiony łyżeczką czy dwoma tej pasty, posypany startym żółtym serem. Łyżka dodana do ciasta na kopytka całkiem odmieni ich smak. A wyobraźcie sobie podpieczoną bagietkę, przesmarowaną wcześniej tą zieloną wspaniałością :)

A Wy -jakie macie patenty na łatwiejsze życie:-D  ?




Składniki:
natka zielonej pietruszki
świeży lubczyk - listki
1 ząbek czosnku
sól do smaku
olej (taki, który nadaje się do smażenia)
Przygotowanie:
Zioła (mniej więcej w równej ilości) dokładnie myję i osuszam, a potem drobno siekam - można nawet pokusić się o ich zblendowanie. Dodaję do nich trochę soli (ta ma za zadanie przedłużyć ich trwałość; pamiętajmy potem jednak o jej obecności przy doprawianiu potrawy), przeciśnięty przez praskę czosnek i tyle oleju, by powstałą pasta. Przekładam ją do słoiczka, ubijam łyżeczką i zalewam taką ilością oleju. by utworzył warstwę na górze. Przechowuję w lodówce.


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ułatwiam sobie życie w taki sposób od dawna. Zawsze gdy "więdną" mi zioła to ładuję je do słoika, w różnych konfiguracjach. To naprawdę wygodny sposób na pyszną przyprawę.

      Usuń
  2. Jak długo takie zioła można przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zazwyczaj jest w lodówce ok. tygodnia, bo przez ten czas ją zużywam. Myślę jednak, że powinna być świeża przez minimum 2 tygodnie, olej i sól zabezieczają zioła przez pleśnieniem i zepsuciem.

      Usuń
  3. wspanialy pomysl .. "wrzuce" go do mojego codziennego uzywania ... dziekuje bardzo .. Ala

    OdpowiedzUsuń
  4. mam ze skórek cytryny ,z dobrze umytych i wysuszonych cytryn ścieram skórkę ,( bez tej białej części )i w słoiczku przesypuję cukrem i tak za każdym razem jak używam cytryn dodaję kolejną porcję do słoiczka ,trzymam w lodówce ,dodaję do ciast i kremów zamiast sztuczntch olejków , ( w serniku super pachnie )

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger