Ziołowa przyprawa do zup, sosów, mięs i ryb

Każda gospodyni ma swoje patenty na ułatwienie sobie życia, jestem o tym przekonana. Wymyślamy je same, albo czerpiemy od starszych - tak czy siak po kilku latach samodzielnego prowadzenia domu zbiera się co najmniej kilka sposobów, żeby zrobić coś szybciej, łatwiej i skuteczniej. Tak samo jest w kuchni. Jednym z moich sposobów oszczędzenia czasu jest taki słoiczek z zieleniną. 
W sezonie na świeże zioła i warzywa warto przygotować coś w rodzaju "gotowca", który pozwoli na szybkie doprawienie wielu potraw- czyli mieszanki ziół, doprawionych ewentualnie czosnkiem, albo papryką (to już kwestia własnego gustu). Raz przygotowany słoiczek wystarczy na wiele obiadów, i pozwoli uniknąć każdorazowego mycia i siekania ziół. 
Wersja dzisiejsza jest idealna do zup i sosów, do pieczonych mięs czy ryb jako marynata (zerknijcie na tego pstrąga), ale sprawdzi się też jako dodatek do makaronu - ekspresowe danie to ugotowany makaron po prostu doprawiony łyżeczką czy dwoma tej pasty, posypany startym żółtym serem. Łyżka dodana do ciasta na kopytka całkiem odmieni ich smak. A wyobraźcie sobie podpieczoną bagietkę, przesmarowaną wcześniej tą zieloną wspaniałością :)

A Wy -jakie macie patenty na łatwiejsze życie:-D  ?




Składniki:
natka zielonej pietruszki
świeży lubczyk - listki
1 ząbek czosnku
sól do smaku
olej (taki, który nadaje się do smażenia)
Przygotowanie:
Zioła (mniej więcej w równej ilości) dokładnie myję i osuszam, a potem drobno siekam - można nawet pokusić się o ich zblendowanie. Dodaję do nich trochę soli (ta ma za zadanie przedłużyć ich trwałość; pamiętajmy potem jednak o jej obecności przy doprawianiu potrawy), przeciśnięty przez praskę czosnek i tyle oleju, by powstałą pasta. Przekładam ją do słoiczka, ubijam łyżeczką i zalewam taką ilością oleju. by utworzył warstwę na górze. Przechowuję w lodówce.


5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ułatwiam sobie życie w taki sposób od dawna. Zawsze gdy "więdną" mi zioła to ładuję je do słoika, w różnych konfiguracjach. To naprawdę wygodny sposób na pyszną przyprawę.

      Usuń
  2. Jak długo takie zioła można przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zazwyczaj jest w lodówce ok. tygodnia, bo przez ten czas ją zużywam. Myślę jednak, że powinna być świeża przez minimum 2 tygodnie, olej i sól zabezieczają zioła przez pleśnieniem i zepsuciem.

      Usuń
  3. wspanialy pomysl .. "wrzuce" go do mojego codziennego uzywania ... dziekuje bardzo .. Ala

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger