Ziemniaki z groszkiem cukrowym i zasmażanymi pomidorami

To świetne, kolorowe i lekkie danie, idealne by wykorzystać młode warzywa. Niestety nie udało mi się kupić groszku, który w całości nadawałby się do zjedzenia - musieliśmy troszkę pogrzebać w talerzach, by wydobyć zielone kulki i pozbyć się łupinek, które już były zbyt twarde. Ale to drobiazg w porównaniu ze smakiem, którym groszek podzielił się z ziemniakami ;) Rewelacyjnym dodatkiem,  i to nie tylko do pieczonych ziemniaków, są pomidory smażone z ziołami. Koniecznie spróbujcie!




Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
300 g. groszku cukrowego
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka suszonego majeranku
sól i pieprz  do smaku
olej na spód naczynia
Zasmażane pomidory:
1-2 duże pomidory malinowe
szczypiorek
zioła prowansalskie
sól
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki myję szczoteczką, kroję na ósemki i przekładam do miski. Posypuję je solą, słodką papryką, majerankiem i pieprzem, mieszam dokładnie. Dorzucam strączki groszku (wcześniej ucinam końcówki), mieszam i wykładam całość na blachę z olejem. Wlewam odrobinę wody (jakieś 1/3 szklanki), przykrywam blachę folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piekę pod folią ok. 40  minut, sprawdzam czy ziemniaki są miękkie - jeśli są, zdejmuję folię i dopiekam ok. 25 minut, by się lekko zarumieniły. Na jakieś 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków przygotowuję pomidory: kroję je w ok. 0,5 cm plastry, układam na patelni ze średnio rozgrzanym olejem, oprószam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i dość grubo posypuję szczypiorkiem. Smażę ok. 15 minut, nie mieszając - tylko delikatnie usuwam skórkę - po kilku minutach łatwo się oddziela. Pomidory wykładam na upieczone ziemniaki.


                


2 komentarze:

  1. Jejku muszę to zrobić!

    Zapraszam na swojego bloga https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger