Ziemniaki w marynacie ziołowej pieczone z kalarepą i pomidorkami

Pieczone warzywa są wspaniałe, zgodzicie się ze mną? Dość często robię je w różnych zestawieniach na obiad, zazwyczaj jemy je bez mięsa, tylko dodatkowo z jakąś surówką. Dziś do przygotowania ziemniaków wykorzystałam moją przyprawę ziołową, z której zrobiłam marynatę - nadała warzywom cudownego smaku i zapachu.



Składniki:
ok. 1 kg młodych ziemniaków zbliżonej wielkości
1 duża kalarepa
garść pomidorków koktajlowych
kilka szalotek
domowa ziołowa przyprawa (lub suszone zioła)
olej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Porządnie umyte ziemniaki nacinam gęsto na krzyż (uwaga, żeby ich nie przeciąć). Tak przygotowane przekładam do miski i dodaję 2-3 łyżki przyprawy. Dodaję też mniej więcej łyżeczkę soli i trochę pieprzu. Mieszam dokładnie i odstawiam na 2 godziny. Następnie na dno formy do pieczenia wlewam trochę oleju, wykładam całą zawartość miski (z płynem), dodaję też pokrojoną w kawałki kalarepę i obrane, przekrojone szalotki.  Dorzucam kilka pomidorków. Naczynie przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i piekę przez ok. 35-40 minut w temperaturze 190 stopni C. Zdejmuję folię i dopiekam jeszcze przez mniej więcej 15 minut.


                         


1 komentarz:

  1. Pyszna kombinacja :) Idealne danie na piątek jak ktoś nie jada mięsa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger