Wieczór kultury i kuchni bengalskiej - Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi

Na zaproszenie organizatora Festiwalu Dobrego Smaku wczorajszy wieczór spędziłam w Łodzi, w studio BOOK & COOK. Gościem specjalnym był Ambasador Ludowej Republiki Bangladeszu, pan Muhammad Mahfuzur Rahman, który przybliżył nam kulturę i kuchnię swojego kraju. Przyznam, że główną atrakcją była dla mnie możliwość spróbowania wyśmienitych potraw, jakie przygotowali dla nas wyśmienici kucharze. 


                        


                           

Kuchnia bengalska opiera się na ryżu i w dużej mierze na rybach oraz owocach morza. To co widzicie poniżej to dwa rodzaje przystawek, pyszne pierożki z farszem rybnym i nadzieniem wegetariańskim (m.in. ziemniaki i orzeszki ziemne)




Bardzo ciekawe były jajka otoczone warstwą ziemniaczanego puree, panierowane w bułce i smażone w głębokim tłuszczu - świetna przekąska! Smakowała zupełnie po polsku :)




 Nie mogło zabraknąć ryżu i krewetek:



                        


Mieszkańcy Bangladeszu lubią też słodycze - ten deser był przygotowany z marchewki! Przypuszczam, że był to gajar ka halwa - dało się wyraźnie wyczuć w smaku kardamon i orzechy. Pewnie się pokuszę o jego przygotowanie, bo to bardzo smaczna rzecz:


Serdecznie dziękuję za zaproszenie - to był bardzo smaczny wieczór!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger