Śmietanowy tort z owocami

Tego tortu miało w ogóle nie być na blogu - upiekłam go na szóste urodziny córeczki znajomych. Nie ma zdjęć przekroju i w ogóle ;) Jednak Magda poprosiła, żebym mimo to przepis wrzuciła - wrzucam :)
Tort jest z dużą ilością owoców: truskawek, brzoskwiń i malin. Waniliowy biszkopt, dużo masy śmietanowej. Nie jadłam, ale z całą pewnością jest pyszny :)


Składniki:
Biszkopt (tortownica 26 cm):
5 jajek (temperatura pokojowa)
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz do nasączenia:
1/4 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
1/4 szklanki syropu pozostałego po brzoskwiniach
sok z połowy cytryny
Masa śmietanowa:
1 l. śmietanki 30% (musi być porządnie schłodzona)
3-4 łyżki cukru pudru
0,5 kg serka mascarpone
3 śmietanfixy
Owoce:
świeże truskawki i maliny
brzoskwinie z syropu
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
2 czekolady z nadzieniem truskawkowym
1 łyżka masła
2-3 łyżki mleka
truskawkowa posypka
posypka mango
Przygotowanie:
Biszkopt: ubijam jajka ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę (powinna podwoić objętość). Wtedy stopniowo, ciągle miksując, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto jest gładkie, przelewam je do tortownicy (wcześniej wykładam jej dno papierem, całość smaruję masłem i oprószam mąką). Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. na ok. 35 minut. Boki ciasta powinny odstawać od formy. Odstawiam biszkopt do całkowitego przestygnięcia, po czym przekrajam go na 2 blaty.
Poncz do nasączenia: mieszam dokładnie przegotowaną wodę z syropem z brzoskwiń i sokiem z cytryny.
Masa śmietanowa:
Porządnie schłodzoną śmietanę przelewam do wysokiego naczynia, miksuję na średnich obrotach ok. 3 minut - gdy zacznie lekko gęstnieć, dodaję cukier puder do smaku. Miksuję jeszcze 2-3 minuty i dodaję porcjami serek mascarpone, a na końcu śmietanfix. Śmietanę dzielę na 2 części w stosunku 1:2. Do mniejszej części dodaję pokrojone drobno brzoskwinie (wcześniej odsączam je na sicie)
Złożenie tortu: dolny blat nasączam ponczem, po czym smaruję go półcentymetrową warstwą śmietany. Na niej układam pokrojone w plasterki truskawki. Na truskawki wykładam śmietanę z brzoskwiniami. Przykrywam drugiem blatem, nasączam go, smaruję tak samo jak pierwszy warstwą śmietany. Układam plasterki truskawek i wykładam resztę śmietany - rozprowadzam ją pokrywając również boki tortu. Na górze układam kawałki truskawek i maliny, posypuję owocowymi posypkami. Na końcu ozdabiam tort czekoladą:
Czekolada do polania: pokrojone czekolady z nadzieniem przekładam do szklanej miski, dodaję masło i mleko. Miskę umieszczam na garnku z lekko gotującą się wodą (dno miski ma nie dotykać powierzchni wody). Mieszam masę w trakcie rozpuszczania, aż będzie płynna.




1 komentarz:

  1. ileż słodkości! wygląda świetnie, choć widzę, że w takie upały słodkie nieco gorzej "wchodzi" ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger