Śmietanowy tort z owocami

Tego tortu miało w ogóle nie być na blogu - upiekłam go na szóste urodziny córeczki znajomych. Nie ma zdjęć przekroju i w ogóle ;) Jednak Magda poprosiła, żebym mimo to przepis wrzuciła - wrzucam :)
Tort jest z dużą ilością owoców: truskawek, brzoskwiń i malin. Waniliowy biszkopt, dużo masy śmietanowej. Nie jadłam, ale z całą pewnością jest pyszny :)


Składniki:
Biszkopt (tortownica 26 cm):
5 jajek (temperatura pokojowa)
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz do nasączenia:
1/4 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
1/4 szklanki syropu pozostałego po brzoskwiniach
sok z połowy cytryny
Masa śmietanowa:
1 l. śmietanki 30% (musi być porządnie schłodzona)
3-4 łyżki cukru pudru
0,5 kg serka mascarpone
3 śmietanfixy
Owoce:
świeże truskawki i maliny
brzoskwinie z syropu
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
2 czekolady z nadzieniem truskawkowym
1 łyżka masła
2-3 łyżki mleka
truskawkowa posypka
posypka mango
Przygotowanie:
Biszkopt: ubijam jajka ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę (powinna podwoić objętość). Wtedy stopniowo, ciągle miksując, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto jest gładkie, przelewam je do tortownicy (wcześniej wykładam jej dno papierem, całość smaruję masłem i oprószam mąką). Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. na ok. 35 minut. Boki ciasta powinny odstawać od formy. Odstawiam biszkopt do całkowitego przestygnięcia, po czym przekrajam go na 2 blaty.
Poncz do nasączenia: mieszam dokładnie przegotowaną wodę z syropem z brzoskwiń i sokiem z cytryny.
Masa śmietanowa:
Porządnie schłodzoną śmietanę przelewam do wysokiego naczynia, miksuję na średnich obrotach ok. 3 minut - gdy zacznie lekko gęstnieć, dodaję cukier puder do smaku. Miksuję jeszcze 2-3 minuty i dodaję porcjami serek mascarpone, a na końcu śmietanfix. Śmietanę dzielę na 2 części w stosunku 1:2. Do mniejszej części dodaję pokrojone drobno brzoskwinie (wcześniej odsączam je na sicie)
Złożenie tortu: dolny blat nasączam ponczem, po czym smaruję go półcentymetrową warstwą śmietany. Na niej układam pokrojone w plasterki truskawki. Na truskawki wykładam śmietanę z brzoskwiniami. Przykrywam drugiem blatem, nasączam go, smaruję tak samo jak pierwszy warstwą śmietany. Układam plasterki truskawek i wykładam resztę śmietany - rozprowadzam ją pokrywając również boki tortu. Na górze układam kawałki truskawek i maliny, posypuję owocowymi posypkami. Na końcu ozdabiam tort czekoladą:
Czekolada do polania: pokrojone czekolady z nadzieniem przekładam do szklanej miski, dodaję masło i mleko. Miskę umieszczam na garnku z lekko gotującą się wodą (dno miski ma nie dotykać powierzchni wody). Mieszam masę w trakcie rozpuszczania, aż będzie płynna.




1 komentarz:

  1. ileż słodkości! wygląda świetnie, choć widzę, że w takie upały słodkie nieco gorzej "wchodzi" ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger