Schabowe duszone z ziołami, czosnkiem i cebulą

Schabowy przygotowany nieco inaczej - bez panierki, ze sporą ilością ziół, z czosnkiem i cebulką. Bardzo pyszny i w sumie szybki - mięso robiłam tyle czasu, ile gotowały się ziemniaki.



Składniki na 2 osoby:
2 kotlety schabowe (ok. 1 cm grubości)
1 duża czerwona cebula
1 duża biała cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy:
sól, świeżo mielony czarny pieprz, curry, słodka mielona papryka, suszone: majeranek, lubczyk i natka pietruszki, zioła prowansalskie
3 łyżki oleju rzepakowego
ok. 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Kotlety lekko rozbijam tłuczkiem, oprószam je solą, pieprzem i ziołami. Rozgrzewam olej na patelni, układam kotlety i smażę - gdy będą już z obu stron rumiane, dodaję posiekane w półplasterki cebule.  Przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i smażę razem 6-7 minut, by cebula zmiękła. Następnie dodaję posiekany czosnek, słodką paprykę i odrobinę wody - duszę pod przykryciem jakieś 10 minut. Podaję z ziemniakami z wody.



6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie dziś zrobiłam pyszne schabowe z Twojego przepisu.Smakują wyśmienicie.Wyglądają na talerzu pięknie.Zjedliśmy z apetytem.Dziękuję Ci bardzo za przepis.Uwielbiam Twojego bloga.Trzymaj się cieplutko.Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Jolu, jeśli moje przepisy czasami się komuś przydają :) Dziękuję za ciepłe słowa i serdecznie pozdrawiam!

      Usuń
  3. Pysznie wygląda.Bedzie super obiadek.Dziekuję i bardzo lubie Twego bloga11pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger