Sałatka z grillowanym oscypkiem, rzodkiewką, dynią i gruszką

Jeśli macie ochotę na coś bardzo smacznego, ale nie chcecie spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, polecam moją sałatkę z grillowanym oscypkiem, słodką gruszką i chrupiącą rzodkiewką. Smaku dopełnia delikatny, jogurtowy sos i rewelacyjny olej z pestek dyni, którego zakup bardzo polecam - to wspaniały i bardzo zdrowy dodatek do potraw.



Składniki na 2 porcje:
mix sałat
1 mały oscypek
1 gruszka
4 duże rzodkiewki + 1 surowa
olej z pestek dyni, polecam Woj-Len
sos jogurtowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz i cukier do smaku
Dodatkowo:
odrobina oleju rzepakowego do posmarowania patelni
pestki dyni do posypania sałatki
Przygotowanie:
Dokładnie myję i osuszam sałatę. Jogurt mieszam z sokiem z cytryny, doprawiam do smaku sola, pieprzem i odrobiną cukru. Oscypka kroję w plastry grubości ok. 0,5 cm, podobnie gruszkę, rzodkiewki troszkę cieniej. Patelnię grillową smaruję olejem rzepakowym (np. za pomocą papierowego ręcznika lub pędzelka), rozgrzewam ją i układam plastry oscypka, gruszki i rzodkiewek. Gdy są lekko rumiane (zwłaszcza oscypek), przekładam je na drugą stronę. Sałatę wykładam do miseczek, polecam sosem jogurtowym, lekko mieszam, po czym układam grillowane  produkty z patelni. Polewam sałatki olejem z pestek dyni, posypuję całymi pestkami (można je wcześniej podprażyć) oraz posiekaną surową rzodkiewką i od razu podaję.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger