Pyszny dżem truskawkowy z jagodami i rozmarynem

Niedziela. Pobudka przed czwartą. Godzinna podróż do pięknego lasu, w sumie na rekonesans co słychać, czy może grzyby jakieś wyrosły, a może uda się nazbierać jagód? Grzybów nie ma, jagody i owszem, są :) 
Wykorzystałam część wspaniałych jagódek do bardzo dobrego dżemu, na bazie truskawek, i z niecodziennym dodatkiem - świeżym rozmarynem. Moim zdaniem pasuje cudownie! 



Proporcje:
1,5 kg truskawek
0,5 kg cukru
sok z 1 cytryny
2 szklanki jagód 
1 płaska (lub do smaku) łyżeczka drobniutko posiekanych liści świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Truskawki myję, a potem obieram z szypułek (nie odwrotnie, bo nasiąkną wodą). Kroję je na pół i przekładam do szerokiego garnka, zasypuję cukrem i gotuję na niewielkim ogniu ok. 3 godzin. Po tym czasie przelewam zawartość garnka na durszlak i odsączam owoce. Sok przelewam do butelki (doskonały do napojów), a truskawki z powrotem przekładam do garnka. Dolewam sok z cytryny i dokładam jagody i drobno posiekany rozmaryn, ponownie razem gotuję na małym ogniu - ok. 30 minut, do momentu gdy jagody się lekko rozpadną. Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcam i pasteryzuję przez ok. 10 minut.



1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger