Pyszna zupa z botwinki

Nie ma dla mnie bardziej wiosenno-letniej zupy, niż botwinka. Moim zdaniem to kwintesencja świeżości i  tego co najlepsze w warzywach. Ba, uwielbiam ją nawet na ten malwowy kolorek ;) 


Składniki:
1 duży pęczek botwinki
1 filet z piersi kurczaka
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
ok. 1,5 l. wody 
3 młode marchewki
8-10 niewielkich, młodych ziemniaków
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
posiekany koperek
2 cienkie plastry wędzonego boczku
olej rzepakowy
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso zalewam wodą, dodaję pokrojoną w plasterki marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, liść laurowy i ziele angielskie. Lekko wszystko solę i gotuję pod pokrywką ok. 20 minut. Następnie wyjmuję mięso i kroję je w kostkę, wrzucam z powrotem do garnka. Dokładam posiekaną botwinę i gotuję kilka minut. Obraną cebulę siekam drobno i przesmażam razem z drobno pokrojonym boczkiem na odrobinie oleju rzepakowego, dodaję do zupy. Dodaję też posiekany drobno czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotuję jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiam koperkiem. Podaję z łyżką jogurtu naturalnego.


8 komentarzy:

  1. Oj uwielbiam, szkoda tylko, że nikt inny nie chce tego jeść . Mężuś zawsze mówi, że zielsko to dla kaczek. dlatego gotuję , gdy sama jestem w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No popatrz, mój też nie przepada :) Może że za mało konkretna? taka delikatna, kobieca to zupka, fakt :-D

      Usuń
  2. Oooo jak ja lubię botwinkę a tak dawno jej nie robiłam!:)

    Pozdrawiam, Ania.

    OdpowiedzUsuń
  3. O pyszna właśnie miałam ochotę ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Błyskawicznie i smacznie! - tak tylko w nasze Błyskawiczne Piątki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Też tak uważam, botwinka najbardziej wiosenna ;) moja ulubiona ;) ten kolor, smak, zapach...

    OdpowiedzUsuń
  6. zaraz gotuję...moja ulubiona zupka ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger