Pstrąg tęczowy w marynacie ziołowej pieczony na cebuli

Tak bardzo smakowała mi ta ryba, że nie mogłam się jej najeść. To był naprawdę wyjątkowo pyszny i jednocześnie lekki posiłek.  Pstrąg był bardzo aromatyczny, bo zamarynowałam go na godzinę przed pieczeniem w mojej ziołowej przyprawie, zapachu i smaku dodały też pieczona cebula i czosnek.


Składniki:
2 płaty pstrąga tęczowego
domowa ziołowa przyprawa w oleju
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do natłuszczenia blachy
Przygotowanie:
Płaty lekko oprószam solą i pieprzem po czym smaruję dokładnie z obu stron pastą z ziół i oleju (przepis TU), odstawiam pod przykryciem na godzinę do lodówki. Blachę lekko smaruję olejem, układam na środku cebule (wcześniej obrane) pokrojone w plastry i przekrojone na pół ząbki czosnku, a także kilka gałązek natki pietruszki. Lekko oprószam wszystko solą i na cebuli układam płaty pstrąga (skórą do dołu). Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. na ok. 35 minut. Gorącą rybę podaję z porcją cebuli i ulubioną surówką.


                        

                        



1 komentarz:

  1. Takiego pieczonego pstrąga z ogromną ochotą bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger