Prażona cebulka

Wpadłam dziś na pomysł, że będę publikować na blogu przepisy na domowe, tym samym dużo zdrowsze niż te ze sklepu, dodatki do potraw. Często robię je sama i to dla mnie jest tak oczywiste, że nawet się nad tym nie zastanawiam, ale pomyślałam, że wiele osób może takiej wiedzy szukać.
Wszystkie takie posty będę umieszczać pod etykietą: łatwe i domowe. 
Dorzuciłam od razu kilka poprzednich postów, m.inn. na domowe przyprawy.

Lubicie prażoną cebulkę? Prawda, że jest pyszna? Niezastąpiona w hot-dogach, na kanapkach, czy w kuchni hinduskiej, którą bardzo lubię. Można rzecz jasna ją bez problemu kupić - ale po co? :) Zrobiona własnoręcznie to gwarancja świeżości, pewność  co jest w składzie, i doskonały smak.



Składniki:
2 duże białe cebule
0,5 łyżeczki drobnej soli morskiej
4 łyżeczki mąki pszennej
3-4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Pokrojoną przekładam do miski,dodaję sól i palcami rozdrabniam kawałeczki, by powstały pojedyncze cząsteczki. Odstawiam cebulę na 10 minut, po czym dodaję połowę mąki solidnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę, smażę ciągle mieszając - cebulka ma się ładnie rumienić. W czasie smażenia dodaję pozostałą mąkę (łącznie smażę ok. 7-10 minut). Gdy cebulka jest wystarczająco rumiana, przekładam ją na chwilę na papier, do odsączenia tłuszczu. Osuszoną  i przestudzoną przechowuję w suchym, zamkniętym słoiku ok. tygodnia, w lodówce.


                          

9 komentarzy:

  1. Ojej ale super zmiany teraz u ciebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowałam się w końcu na te zmiany, bo chociaż byłam bardzo przywiązana do starego wyglądu, to wiedziałam, że trzeba coś z nim jednak zrobić. Fajnie, że Ci się podoba :)

      Usuń
  2. taką cebulkę dodaję do domowych hot dogów,pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, właśnie! Do hot-dogów, lubię też na kanapce z serkiem topionym i pomidorem. Ale najczęściej dorzucam troszkę do kremowych zup - miałam okazję na którychś warsztatach z kuchni hinduskiej przekonać się jak taka cebulka potrafi zdziałać cuda ze smakiem. Taki smak ,,umami" :)

      Usuń
  3. Moniczko zmiana SUPER.Taką cebulkę uwielbiam.Do tej pory kupowałam teraz zrobię sama.Dzięki za przepis.Pozdrawiam...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawda, że fajna ta cebulka? :) Szybciutko się ją robi, pół godzinki i gotowa, a doda pysznego smaku naprawdę wielu potrawom. Pozdrawiam Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe pomysły...wspaniały blog...interesuje mnie głównie dodatki do potraw...swojski majonez...itp....

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie czy musi być sól morska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykła sól kamienna też może być :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger