Powidła truskawkowe

Przy którejś okazji odwiedzin w moim rodzinnym domu spróbowałam bardzo dobrego dżemu z truskawek. Właściwie to nazwałabym go nie tyle dżemem, a powidłami, bo był bardzo gęsty, ciemny i wysmażony. Były w nim całe owoce, bardzo przyjemne w trakcie jedzenia, bo dość twarde i konkretne. Podpytałam Mamę, jak je zrobiła, kupiłam truskawki i produkcję zaczęłam w sobotę ;) 
Sekret tych wspaniałości moim zdaniem tkwi w trzech rzeczach: po pierwsze - truskawki muszą być dojrzałe i słodkie, ale jędrne. Po drugie - garnek, w którym smażymy te powidła musi mieć grube dno, by spełnić trzeci warunek. A ten trzeci warunek - właściwie nie mieszamy zawartości garnka (tylko w końcowej fazie).
Bardzo polecam Wam ten sposób, bo efekt to doskonałe, gęste powidła, idealne do ciast i ciastek i do herbaty.



Proporcje:
4 kg truskawek
1 kg cukru
Przygotowanie:
Truskawki z szypułkami płuczę w dużej ilości wody, po czym obrywam z szypułek (radzę robić to w tej kolejności, bo jeśli najpierw oberwiemy szypułki, a potem umyjemy truskawki to te zrobią się bardziej wodniste). Całe truskawki przekładam do szerokiego garnka i zasypuję cukrem (można to zrobić na przemian - trochę truskawek, trochę cukru). Tak przygotowane zostawiam przynajmniej na 4-5 godzin, by puściły jak najwięcej soku, a potem zaczynam je gotować, na średnim ogniu (powinny cały czas lekko "perkotać"). Nie mieszam ich w ogóle, dopóki powidła wyraźnie nie ściemniają i nie zgęstnieją. Wtedy można już delikatnie przemieszać je drewnianą łyżką. U mnie gotowały się ok. 8 godzin. Można zrobić próbę na talerzyku - wykładam odrobinę i zostawiam na 10 minut, by sprawdzić na ile są gęste po wystudzeniu. Gdy uznam, że są już gotowe przekładam gorące powidła je do wyparzonych słoiczków, mocno je zakręcam i odwracam do góry dnem, pozostawiam w tej pozycji do wystygnięcia.




3 komentarze:

  1. Super pomysł. Ja w weekend przerobiłam już kilka kilo truskawek, ale może jeszcze spróbuję tych powideł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam już powidła, zwykły dżem, i trochę kompotów. Jeszcze poszperam, co fajnego można przygotować.

      Usuń
  2. Kiedyś przez zupełny przypadek zrobiłam dżem truskawkowo-arbuzowy. Po prostu kupiony arbuz okazał się tak mączysty, że nie do zjedzenia na surowo. Zmieszałam go (wagowo)pół na pół z truskawkami. Zarówno arbuza jak i truskawki poszatkowałam (oddzielnie)w melakserze. Zrobiłam dżem z żelfiksem 3:1, wiem że to nie jest samo zdrowie, ale nie wiem jak długo trzeba byłoby smażyć arbuza, aby go odparować. Ten miks okazał się naprawdę wyjątkowo smaczny. Pewnie w tym roku go powtórzę.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger