Pieczone pomidory faszerowane ziemniakami i ziołami

Pusta lodówka. Na zakupy nie ma czasu, co w takim razie zrobić na obiad? Dopada Was czasami takie pytanie ? :) Jeśli mnie dopada, nie martwię się, gdy mam trochę warzyw (a w sumie zawsze je mam). Dziś na obiad zrobiłam to, co znalazłam: pomidory, ziemniaki, trochę sera. Do tego pachnące zioła i czosnek. Upieczone razem smakują rewelacyjnie!





Składniki:
4 równej wielkości, okrągłe pomidory malinowe 
10 -12 niewielkich ziemniaków
10 liści świeżej bazylii
zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
dowolny ser, u mnie pleśniowy z ziołami
olej do smażenia i do natłuszczenia naczynia do pieczenia
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myję, po czym odcinam górę - jak na zdjęciu, tworząc czapki. Wydrążam delikatnie wnętrze pomidorów, przekładam wydrążony miąższ na sito by odsączyć wodę. Po odsączeniu siekam go drobno. Obrane ziemniaki kroję w drobną kosteczkę, przekładam na patelnię z niewielką ilością oleju, oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażę pod przykryciem, mieszając, aż ziemniaki zrobią się miękkie i lekko się zarumienią. Wtedy dodaję pokrojone pomidory i posiekany czosnek, smażę jeszcze chwilę razem. Na koniec doprawiam do smaku, dodaję też posiekaną bazylię. Na dno wydrążonych  pomidorów kładę po kilka małych kawałków sera, a potem wypełniam je masą z patelni. Przykrywam odciętymi wcześniej czapkami. Tak przygotowane pomidory układam w naczyniu, w którym będą się piekły (wcześniej natłuszczam je olejem). Dorzucam 1-2 przekrojone ząbki czosnku i jeszcze kilka liści bazylii. Piekę ok. 40 minut w 170 stopniach C.


                           

                           

                           


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Obiad był wyśmienity i z całą pewnością go powtórzę nie raz.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger