Placuszki z jagodami i chia

A niech tam! Wynagrodziłam nam niedzielny trud, z pobudką przed czwartą rano - skoro nazbieraliśmy jagód, trzeba coś z nimi zrobić, prawda? :) Placuszki pszenno-owsiane, z nasionami chia, smażone na oleju kokosowym - muszę mówić, jakie są pyszne, czy widać ? ;)



Składniki na 8-10 sztuk:
po 3 pełne łyżki mąki pszennej i owsianej
3 łyżki nasion chia
1 duże jajko
3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
czarne jagody (świeże lub mrożone)+ cukier puder
olej do smażenia (użyłam pół na pół rzepakowego  i kokosowego)
Przygotowanie:
Do miski wsypuję obie mąki, dodaję proszek do pieczenia, oba cukry, chia i jogurt. Mieszam łyżką - powinno powstać gęste ciasto. Dosypuję jagody ( u mnie ok. szklanki) , krótko mieszam. Łyżką wykładam dość duże porcje ciasta na średnio rozgrzany tłuszcz, smażę placki po ok. 3 minuty z każdej strony. Gdy są rumiane, przekładam je na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję gorące, polane sosem z jagód poduszonych z cukrem pudrem.


                      

                     



4 komentarze:

  1. Oj widać jakie są pyszne, mniam, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie, widzę, że pora ruszać na jagody!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak :) Jagód już całkiem w lesie sporo, w przeciwieństwie do grzybów.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger