Placuszki z jagodami i chia

A niech tam! Wynagrodziłam nam niedzielny trud, z pobudką przed czwartą rano - skoro nazbieraliśmy jagód, trzeba coś z nimi zrobić, prawda? :) Placuszki pszenno-owsiane, z nasionami chia, smażone na oleju kokosowym - muszę mówić, jakie są pyszne, czy widać ? ;)



Składniki na 8-10 sztuk:
po 3 pełne łyżki mąki pszennej i owsianej
3 łyżki nasion chia
1 duże jajko
3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
czarne jagody (świeże lub mrożone)+ cukier puder
olej do smażenia (użyłam pół na pół rzepakowego  i kokosowego)
Przygotowanie:
Do miski wsypuję obie mąki, dodaję proszek do pieczenia, oba cukry, chia i jogurt. Mieszam łyżką - powinno powstać gęste ciasto. Dosypuję jagody ( u mnie ok. szklanki) , krótko mieszam. Łyżką wykładam dość duże porcje ciasta na średnio rozgrzany tłuszcz, smażę placki po ok. 3 minuty z każdej strony. Gdy są rumiane, przekładam je na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję gorące, polane sosem z jagód poduszonych z cukrem pudrem.


                      

                     



4 komentarze:

  1. Oj widać jakie są pyszne, mniam, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie, widzę, że pora ruszać na jagody!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak :) Jagód już całkiem w lesie sporo, w przeciwieństwie do grzybów.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger