Placki ziemniaczane z papryką i imbirem

Inspiracją dla tych placków była moja ukochana kuchnia hinduska, lubię w niej wszystko - smak, kolory, zapachy. Bardzo pasuje do nich jogurt naturalny, który równoważy ich dość pikantny smak.



Składniki:
4 duże ziemniaki
2 małe białe papryki
1 duża cebula
3-4 łyżki mąki z ciecierzycy
1 duże jajko
1 płaska łyżeczka startego świeżego imbiru
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego kuminu, polecam Skworcu
0,5 łyżeczki curry, polecam Skworcu
duża szczypta czosnku granulowanego , polecam Skworcu
sól, pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia 
świeża kolendra
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na tarce: 2 na dużych i 2 na małych oczkach. Paprykę kroję w cienkie, niezbyt długie paseczki. Cebulę siekam dość drobno. Wszystko przekładam do miski, dodaję jajko, mąkę i przyprawy. Mieszam dokładnie by powstała gładka masa. Wykładam porcje ciasta na średnio rozgrzany olej - dość cienką warstwą - i smażę placki z obu stron na rumiano. Podaję z jogurtem naturalnym, posypane posiekaną kolendrą.



Dla pytających, jak wygląda białą papryka: 




4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ok moze i dore ale chya jestem do tylu b o jeszcze nie spotkalam ialej papryki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta papryka jest nazywana białą, ale jest w zasadzie kremowa lub jasnożółta, widzę ją na straganach tylko latem. Dorzuciłam na końcu postu zdjęcie ;)

      Usuń
  3. Papryka stozkowa. Najtańszy gatunek i chyba najsmaczniejszy. Jest bardzo aromatyczna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger