Placki ziemniaczane z papryką i imbirem

Inspiracją dla tych placków była moja ukochana kuchnia hinduska, lubię w niej wszystko - smak, kolory, zapachy. Bardzo pasuje do nich jogurt naturalny, który równoważy ich dość pikantny smak.



Składniki:
4 duże ziemniaki
2 małe białe papryki
1 duża cebula
3-4 łyżki mąki z ciecierzycy
1 duże jajko
1 płaska łyżeczka startego świeżego imbiru
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego kuminu, polecam Skworcu
0,5 łyżeczki curry, polecam Skworcu
duża szczypta czosnku granulowanego , polecam Skworcu
sól, pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia 
świeża kolendra
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na tarce: 2 na dużych i 2 na małych oczkach. Paprykę kroję w cienkie, niezbyt długie paseczki. Cebulę siekam dość drobno. Wszystko przekładam do miski, dodaję jajko, mąkę i przyprawy. Mieszam dokładnie by powstała gładka masa. Wykładam porcje ciasta na średnio rozgrzany olej - dość cienką warstwą - i smażę placki z obu stron na rumiano. Podaję z jogurtem naturalnym, posypane posiekaną kolendrą.



Dla pytających, jak wygląda białą papryka: 




4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ok moze i dore ale chya jestem do tylu b o jeszcze nie spotkalam ialej papryki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta papryka jest nazywana białą, ale jest w zasadzie kremowa lub jasnożółta, widzę ją na straganach tylko latem. Dorzuciłam na końcu postu zdjęcie ;)

      Usuń
  3. Papryka stozkowa. Najtańszy gatunek i chyba najsmaczniejszy. Jest bardzo aromatyczna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger