Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami

Lubimy szpinak, więc taka wersja pierogów - z nim w roli głównej - bardzo nam odpowiada. 



Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 żółtko
3 łyżki uduszonego szpinaku*
50 g. miękkiego masła
1/3 łyżeczki soli
ok. 1/3 szklanki dość mocno ciepłej wody
Farsz:
400 g. twarogu półtłustego
2 ziemniaki, ugotowane i przepuszczone przez praskę
1 szklanka uduszonego szpinaku*
Duszony szpinak:
1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
szczypta soli
Przygotowanie:
Szpinak: zamrożony szpinak przekładam na suchą patelnię i podgrzewam, aż zrobi się z niego masa, do wyparowania wody. Wtedy dodaję masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku. Chwilę podgrzewam razem.
Ciasto: przesiewam mąkę do miski, dodaję żółtko, sól, przestudzony szpinak i stopniowo wodę. Ma powstać miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypuję trochę mąki lub dolewam trochę wody). Wyrabiam ciasto przez kilka minut, po czym przekładam je do miski, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 10 minut.
Farsz: do miski przekładam ser, rozdrabniam go widelcem, dodaję duszony szpinak i poduszone ziemniaki. Mieszam dokładnie, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Ciasto dzielę na 4 części, każdą po kolei rozwałkowuję na grubość ok. 2 mm (pozostałe ciasto trzymam pod przykryciem). Wycinam kółka, np. szklanką, na każde wykładam porcję farszu, po czym sklejam pierogi. Gotuję w osolonym wrzątku - najlepiej w szerokim garnku- 5 minut od wypłynięcia. Podaję okraszone cebulką z boczkiem.

                   

                  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger