Muffiny z batatem i truskawkami

Piekłam dziś warzywa do sałatki, były wśród nich słodkie bataty. Bardzo lubię je takie gorące, prosto z piekarnika, jeść z solą i masłem - próbowaliście? Ale nie o tym chcę mówić - postanowiłam spróbować wykorzystać jednego batata jako składnik ciasta i upiekłam muffiny z truskawkami. Batat dodał im ślicznego, głębokiego koloru, a w smaku jest niewyczuwalny.


 Składniki (9 sztuk):
1 średniej wielkości batat, upieczony
0,5 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki oleju
świeże truskawki
Przygotowanie:
Jeszcze ciepłego batata rozgniatam dokładnie widelcem, a potem mieszam dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję jajko i mleko, ubijam chwilę trzepaczką by wszystko się połączyło, a potem stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewam olej i również mieszam, aż masa będzie jednolita. Ciastem wypełniam papierowe kokilki do 3/4 wysokości, w każdą wtykam kawałki pokrojonych truskawek. Piekę w temperaturze 180 stopni C. (góra-dół) ok. 25 minut. Przestudzone muffiny oprószam cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger