Młode ziemniaki duszone z papryką i ziołami

Młode ziemniaki to dla mnie temat niezwykle inspirujący :) Ja w ogóle jestem bardzo "ziemniaczana", nie wyobrażam sobie kuchni bez kartofelków :) A młode - to dla mnie już prawdziwy raj. Często zdarza mi się pokusić o przygotowanie ich inaczej, niż się zwykle przyjęło. Dziś udusiłam je z dużą ilością świeżych ziół, z białą papryką i odrobiną pikanterii papryczki chili. To danie smakowało cudownie!



Składniki:
1 kg niewielkich, równych młodych ziemniaków
1 mała cebula
2 białe papryki
1 czerwona papryczka chili
0,5 szklanki wody
3 łyżki olej
sól i pieprz do smaku
Świeże zioła - 2-3 łyżki posiekanych:
koperku, natki pietruszki, lubczyku, bazylii, szczypiorku
Przygotowanie:
Ziemniaki oskrobuję lub myję dokładnie szczoteczką, przekrajam wzdłuż na pół. Przekładam je do głębokiej patelni, wlewam wodę i olej, dodaję płaską łyżeczkę soli i oprószam pieprzem. Przykrywam i gotuję na średnim ogniu ok. 15 minut. Gdy zmiękną, odlewam połowę płynu. Siekam cebulę, dodaję do ziemniaków i podsmażam pod przykryciem do zeszklenia cebuli. Białe papryki i czerwoną chili kroję w plasterki, dorzucam na patelnię, podsmażam 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli ziemniaki są już zupełnie miękkie i leciutko przyrumienione, wrzucam posiekane zioła, doprawiam całość do smaku solą i pieprzem.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger