Lekka sałatka z fetą, truskawkami i olejem dyniowym

Wróciłam wczoraj wieczorem z Poznania, z ważnego dla mnie wydarzenia Blog Conference Poznań - zjechało się nas kilkuset zapaleńców :) Powiem Wam, że jestem zachwycona tym spotkaniem i atmosferą, ale przede wszystkim ogromem wiedzy i informacji, jakie uzyskałam. Mam nadzieję, że to wszystko pozwoli mi na taki rozwój, o jakim marzę :) Z całą pewnością nie omieszkam oddzielnie napisać o tym wszystkim, co się działo, a dziś - jako że na blogu wygląda na to, że od kilku dni nic nie jadłam ;-) - zostawiam szybki przepis na rewelacyjną, przepyszną sałatkę z pachnącymi truskawkami i świeżymi warzywami. Sekretnym składnikiem jest niesamowity olej z pestek dyni (z polskich pestek, to bardzo istotna rzecz) firmy WOJ-LEN, tłoczony na zimno - mam okazję go testować. Nie pomyślałam nigdy, że olej może być tak smaczny, że chce się go jeść ot tak, po prostu, bez dodatków. A ten jest naprawdę wyjątkowy i z całego serca go Wam polecam.




Składniki:
mix sałat 
feta light
świeże truskawki (2-3 na porcję)
kilka kaparów
zielony ogórek 
posiekany szczypiorek i cebulka dymka
słonecznik
olej z pestek dyni, polecam WOJ-LEN
Sos:
0,5 łyżeczki ciemnego cukru (lub miodu w zamian)
duża szczypta soli
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
0,5 łyżeczki musztardy ziołowej
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Sałatę, ogórka i truskawki myję i osuszam. Ogórka obieram i kroję w cienkie półplasterki , truskawki kroję w dużą kostkę. Na talerzyku lub w miseczce układam garść mixu sałat, dodaję ogórka, truskawki, trochę fety pokruszonej na małe kawałki, posiekany szczypiorek z dymką i lekko rozdrobnione kapary. Lekko wszystko mieszam. Przygotowuję sos (najłatwiej zrobić to w zakręcanym słoiku, mocno nim potrząsając): w wodzie mineralnej rozpuszczam cukier (miód) i sól, dodaję sok z cytryny i musztardę, a na końcu oliwę. Sosem polewam sałatkę, na końcu dodatkowo polewam ją olejem z pestek dyni  i posypuję słonecznikiem.




2 komentarze:

  1. Nigdy nie używałam takiego oleju.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tej pory też nie. Nie spodziewałam się, że jest tak smaczny, nadaje się nawet do deserów i lodów.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger