Kurczak w pikantnym sosie

W przyszłym tygodniu znów jadę na warsztaty, po raz drugi będzie to kuchnia indyjska. A ja ją naprawdę uwielbiam! Zresztą często doprawiam moje dania przyprawami z tej kuchni. Dziś zjemy na obiad kurczaka w gęstym sosie z pomidorów, bardzo aromatycznym i wyrazistym, a także dość pikantnym. Podam go z delikatnym ryżem basmati.




Składniki:
2-3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
marynata:
1 płaska łyżeczka soli
0,5 płaskiej łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki mieszanki curry
1 łyżka oleju rzepakowego
1-2 łyżki wody
Sos:
2 duże cebule 
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 duży, mięsisty pomidor
1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
3 ziarna kardamonu
1 łyżeczka przyprawy Karahi Chicken Masala, polecam Skworcu
1 łyżeczka przyprawy Kitchen King Masala, polecam Skworcu
sól, pieprz, ewentualnie brązowy cukier do smaku
świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miski. W oddzielnej miseczce mieszam składniki marynaty i wykładam ją na kurczaka. Mieszam, by każdy kawałek się nią pokrył, po czym wstawiam miskę do lodówki na 2-3 godziny. W międzyczasie przygotowuję sos: obrane cebule kroję w małą kostkę, czosnek siekam drobno. Kroję również pomidora. W głębokiej patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam ziarna kardamonu i smażę je przez minutę. Dodaję posiekany czosnek, smażę 15 sekund, a następnie wrzucam pokrojoną cebulę. Wszystko lekko solę i mieszając smażę pod przykryciem do momentu, gdy cebula się zeszkli. Następnie dodaję pokrojonego pomidora i pomidory z puszki, wstępnie doprawiam sos solą i pieprzem. Dodaję przyprawy Karahi Chicken Masala oraz Kitchen King Masaka, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiam ostatecznie do smaku.
Kurczaka z marynatą przesmażam krótko na patelni z odrobiną masła klarowanego, przekładam do sosu i duszę jeszcze 20 minut. Potrawkę podaję z ryżem, posypaną np. posiekaną kolendrą.


                    

5 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo polecam taki sos, smak jest niesamowity - warto mieć trochę przypraw indyjskich, bo wzbogacają smak wielu potraw.

      Usuń
  2. Pyszny obiad, już na sam widok ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger