Kurczak w pikantnym sosie

W przyszłym tygodniu znów jadę na warsztaty, po raz drugi będzie to kuchnia indyjska. A ja ją naprawdę uwielbiam! Zresztą często doprawiam moje dania przyprawami z tej kuchni. Dziś zjemy na obiad kurczaka w gęstym sosie z pomidorów, bardzo aromatycznym i wyrazistym, a także dość pikantnym. Podam go z delikatnym ryżem basmati.




Składniki:
2-3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
marynata:
1 płaska łyżeczka soli
0,5 płaskiej łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki mieszanki curry
1 łyżka oleju rzepakowego
1-2 łyżki wody
Sos:
2 duże cebule 
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 duży, mięsisty pomidor
1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
3 ziarna kardamonu
1 łyżeczka przyprawy Karahi Chicken Masala, polecam Skworcu
1 łyżeczka przyprawy Kitchen King Masala, polecam Skworcu
sól, pieprz, ewentualnie brązowy cukier do smaku
świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miski. W oddzielnej miseczce mieszam składniki marynaty i wykładam ją na kurczaka. Mieszam, by każdy kawałek się nią pokrył, po czym wstawiam miskę do lodówki na 2-3 godziny. W międzyczasie przygotowuję sos: obrane cebule kroję w małą kostkę, czosnek siekam drobno. Kroję również pomidora. W głębokiej patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam ziarna kardamonu i smażę je przez minutę. Dodaję posiekany czosnek, smażę 15 sekund, a następnie wrzucam pokrojoną cebulę. Wszystko lekko solę i mieszając smażę pod przykryciem do momentu, gdy cebula się zeszkli. Następnie dodaję pokrojonego pomidora i pomidory z puszki, wstępnie doprawiam sos solą i pieprzem. Dodaję przyprawy Karahi Chicken Masala oraz Kitchen King Masaka, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiam ostatecznie do smaku.
Kurczaka z marynatą przesmażam krótko na patelni z odrobiną masła klarowanego, przekładam do sosu i duszę jeszcze 20 minut. Potrawkę podaję z ryżem, posypaną np. posiekaną kolendrą.


                    

5 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo polecam taki sos, smak jest niesamowity - warto mieć trochę przypraw indyjskich, bo wzbogacają smak wielu potraw.

      Usuń
  2. Pyszny obiad, już na sam widok ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger