Duszone polędwiczki (w sosie własnym)

Cudowne, wspaniale, niezwykle delikatne - polędwiczki :) To chyba jeden z naszych ulubionych mięsnych obiadków. Na dodatek są bardzo łatwe w przygotowaniu; jedyny minus jaki znajduję to cena, ale w końcu nie jemy ich codziennie.



Składniki:
0,5 kg polędwiczek wieprzowych
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka suszonego majeranku
0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte, osuszone i oczyszczone z błon mięso kroję na plastry grubości ok. 1,5 cm. Każdy lekko oprószam solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewam olej na patelni i obsmażam mięso z obu stron, na rumiano (najlepiej podzielić mięso na dwie porcje). Usmażone mięso zdejmuję z patelni, a na nią wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę na tym samym oleju, aż się zeszkli. Z powrotem przekładam mięso, zalewam je wodą tak, by je prawie pokryła, dodaję majeranek, paprykę i posiekany czosnek. Lekko wszystko solę, oprószam pieprzem, przykrywam i duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

                  

                  

 


7 komentarzy:

  1. przepyszne danie uwielbiam Twoje przepisy
    smakuja wysmienicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tak sobie myślę, że gotowanie i przygotowywanie posiłków dla Bliskich to taka rzecz, którą należy robić z sercem. To trochę tak, jakby się dawało kawałek siebie na talerzu :-) Nie trzeba wymyślnych przypraw i składników, wystarczy trochę dbałości i zastanowienia, co można zrobić z tego, co mamy pod ręką...

      Usuń
  2. Oj pyszności...już mam co przygotować na dzisiejszy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty i fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. ile mniej więcej dusimy polędwiczki ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinny udusić się mniej więcej w godzinę, to zależy od jakości mięsa.

      Usuń
  5. Skorzystałam z Pani przepisu i spieszę z pochwałami! Polędwiczki wyszły przepyszne, dziękuję :)
    Jaga

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger