Duszone polędwiczki (w sosie własnym)

Cudowne, wspaniale, niezwykle delikatne - polędwiczki :) To chyba jeden z naszych ulubionych mięsnych obiadków. Na dodatek są bardzo łatwe w przygotowaniu; jedyny minus jaki znajduję to cena, ale w końcu nie jemy ich codziennie.



Składniki:
0,5 kg polędwiczek wieprzowych
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka suszonego majeranku
0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte, osuszone i oczyszczone z błon mięso kroję na plastry grubości ok. 1,5 cm. Każdy lekko oprószam solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewam olej na patelni i obsmażam mięso z obu stron, na rumiano (najlepiej podzielić mięso na dwie porcje). Usmażone mięso zdejmuję z patelni, a na nią wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę na tym samym oleju, aż się zeszkli. Z powrotem przekładam mięso, zalewam je wodą tak, by je prawie pokryła, dodaję majeranek, paprykę i posiekany czosnek. Lekko wszystko solę, oprószam pieprzem, przykrywam i duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa.


                  

                  

 


23 komentarze:

  1. przepyszne danie uwielbiam Twoje przepisy
    smakuja wysmienicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tak sobie myślę, że gotowanie i przygotowywanie posiłków dla Bliskich to taka rzecz, którą należy robić z sercem. To trochę tak, jakby się dawało kawałek siebie na talerzu :-) Nie trzeba wymyślnych przypraw i składników, wystarczy trochę dbałości i zastanowienia, co można zrobić z tego, co mamy pod ręką...

      Usuń
    2. To prawda pozdrawiam Jan

      Usuń
  2. Oj pyszności...już mam co przygotować na dzisiejszy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty i fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. ile mniej więcej dusimy polędwiczki ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinny udusić się mniej więcej w godzinę, to zależy od jakości mięsa.

      Usuń
  5. Skorzystałam z Pani przepisu i spieszę z pochwałami! Polędwiczki wyszły przepyszne, dziękuję :)
    Jaga

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuje, wyszło pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy tak samo można zrobić z poledwiczkami z indyka ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Posiekany czosnek? Ale ile ząbków???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopisałam - na tę ilość mięsa 2 ząbki.

      Usuń
    2. Tak, rzeczywiście. Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
      Dziś wypróbuję, ale ponieważ to nie pierwszy Pani przepis, który "testuję" wiem, że na pewno będzie pyszne. :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Bardzo dobre, zrobilam poledwiczki z dziczyzny :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne nic dodać nic ująć ��

    OdpowiedzUsuń
  11. Palce lizać! Jak u mamy :) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyszły pysznaste - dodałam świeżego majeranku prosto z ogrodu .Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj zrobie. Jestem przekonana ze będa pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje właśnie się duszą 😀 już po zapachu czuje że jutro pyszny obiadek 😀

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy jsk się od razu posoli, to mięso nie stwardnieje?

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe. Ponieważ jestem "bezglutenowa", zamiast mąki pszennej użyłam mieszanki pierogowo-naleśnikowej. Dołączę ten przepis do "mojego" Fooder'a. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger