Duszona żółta cukinia

Przyprawa garam masala - dosłownie: gorące przyprawy, bardzo popularna w kuchni indyjskiej, to wspaniała mieszanka w której skład wchodzą bardzo aromatyczne rośliny: liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz i kardamon. Dodaje potrawom wyrazistości i smaku, o zapachu nie wspominając. Cudownie smakuje z warzywami. Dziś przygotowałam bardzo szybkie danie - żółtą cukinię duszoną ze szczypiorkiem, czosnkiem i oczywiście garam masala.

Po przyprawy odsyłam Was do sklepu Skworcu.



Składniki:
2 małe żółte cukinie
1 młoda cebulka dymka ze szczypiorkiem
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka masła klarowanego
1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala, polecam Skworcu
0,5 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego, polecam Skworcu
prażona cebulka do posypania, polecam Skworcu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte cukinie przekrajam wzdłuż na pół, po czym kroję je w cienkie, ukośne plasterki. Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam cukinie, lekko solą i pod pokrywką smażę na średnim ogniu ok. 5 minut. Następnie dorzucam przyprawę garam masala, czosnek granulowany oraz wstępnie sól i pieprz do smaku. Duszę kolejne 5 minut, na koniec dodaję posiekany szczypiorek z cebulka oraz pietruszkę. Tuż przed podaniem posypuję prażoną cebulką.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger