Drożdżowe bułki z maślanką

Kto by się tam opierał takim pachnącym, rumianym bułeczkom ledwie wyjętym z piekarnika ;) Ja zazwyczaj nie potrafię. Już dawno doszłam do wniosku, że bułki upieczone własnoręcznie są lepsze, niż z jakiejkolwiek piekarni, a  wiecie dlaczego? Bo jeśli nie włoży się w ich przygotowanie serca, to pewnie nie wyjdą. To taka moja prywatna teoria ;) 



Składniki na 12 sztuk:
750 g. mąki pszennej T 450 + trochę do podsypywania przy wyrabianiu
1 łyżeczka cukru pudru
1,5 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
1 szklanka ciepłej wody
Zaczyn:
1 szklanka lekko podgrzanej maślanki
40 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej T 450
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Do lekko ciepłej maślanki wkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru pudru i łyżkę mąki - mieszam, przykrywam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce, by zaczyn ruszył. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól, wyrośnięty zaczyn, wodę i olej - mieszam dłonią do połączenia się składników, po czym dodaję odrobinę maki i wyrabiam ciasto przez chwilę (nie trzeba długo). Przykrywam miskę i na godzinę odstawiam w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C). Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. Wyrośnięte lekko uderzam pięścią, by je odgazować, i oprószając dłonie mąką dzielę ciasto na 12 części. Z każdej części formuję bułeczkę, układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję odstępy, bo bułki wyrosną. Po raz kolejny odstawiam blachę na 20 minut do wyrośnięcia, następnie smaruję bułki ciepłym mlekiem i piekę przez 20-25 minut w temperaturze 220 stopni (góra-dół). Jeśli za bardzo się rumienią, można je przykryć z góry papierem.

                  

10 komentarzy:

  1. Gdyby mi ktoś upiekł, pewnie bym nie mogła się oprzeć i nie skończyłoby się na jednej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne bułki które bardzo smacznie się "czyta" ;) wrzucam do kolejki "do spróbowania" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mozna czyms zastąpić maślankę ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że śmiało można zamienić maślankę na jogurt naturalny.

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy jajka nie są potrzebne?

    OdpowiedzUsuń
  6. W tych bułeczkach nie ma jajek, bo to bułki bardziej śniadaniowe niż deserowe.

    OdpowiedzUsuń
  7. mam prozbe 1/3 szkl oleju ile to gram mam z tym kłopot

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała szklanka oleju rzepakowego waży mniej więcej 220 g. 1/3 z tego to będzie ok.73-74 g. Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger